palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvízvédelmi készültség négy szakaszon

Belvízvédelmi készültség négy szakaszon

Térségünkben jelenleg négy belvízvédelmi szakaszon tart készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A szivattyútelepek működtetésén túl a vízkormányzás is a védekezési tennivalók részét képezi. Az elöntött területek nagysága 7300 hektár.

Február eddig eltelt napjaiban (22-éig) átlagosan 71,8 milliméter csapadék hullott a KÖTIVIZIG működési területére, ami két és félszerese a sokévi második (teljes) havi értéknek. A legtöbb csapadékot Kisújszálláson (95,6 milliméter) és Kunszentmártonban (88,8 mm) mértük, ami háromhavi februári átlagnak felel meg.
A Közép-Tisza vidékén a ma reggeli adatok szerint a karcagi, a kisújszállási és mezőtúri szakaszokon II. fokú, míg a kunhegyesi szakaszon I. fokú a belvízvédelmi készültség. Az elöntött területek nagysága 7300 hektár, ebből 2300 hektár vetés.
A február 23-i adatok szerint az elmúlt 24 órában a készültségben lévő belvízvédelmi szakaszokon összesen 62 szivattyútelep üzemelt, és a gépegységek együttesen 1,56 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezen kívül gravitációs módon 53 ezer köbméternyi káros víztöbblettől mentesítették a határt.
A vízügy igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül kettő rendelt el belvízvédelmi készültséget, Tiszafüred II. fokút, Kunszentmárton pedig I. fokút.