palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Csapadékbőség februárban

Csapadékbőség februárban

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – másfél megyényi kiterjedésű – működési területére februárban 74,2 milliméter csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokéves 2. havi átlagnak. Hőmérséklet szempontjából is emlékezetes az elmúlt hónap, hiszen az elején még tavaszias időjárás uralkodott, a végén viszont visszatért az igazi tél.

Februárban jellemzően három hullámban érkezett számottevő csapadék a térségünkbe. Az év legrövidebb hónapjában összességében területi átlagban 74,2 milliméter hullott le, ami 45,3 milliméterrel haladja meg a sokéves tárgyhavi adatot. A legtöbbet, 98 millimétert Kisújszálláson mértük, ami majdnem három és félszerese a sokéves februári mennyiségnek. A legkevesebb (54 mm) csapadékot pedig Szolnokon regisztráltuk, de az is jóval több az ilyenkor szokásosnál.
A tél utolsó hónapjában Szolnokon 0,1 Celsius fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 0,6 fokkal enyhébb a sokéves február havi átlagnál. A legzordabb napon (27-én) reggelre mínusz 10,1 fokra hűlt le a levegő, míg a legmelegebb időszakban 12,6 fokig emelkedett a folyadékoszlop a hőmérőben. Februárban egyébként 22 napon mérhettünk fagypont alatti hőmérsékletet, míg a nap összesen 57,8 órán át melengette a felszínt.

A februárban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre              55,7
Jászkisér           77,9
Tiszasüly           64,1
Jászberény       87,8
Karcag              78,3
Kisújszállás      98,0
Kunhegyes       66,6
Mezőtúr            63,8
Kunszentm.      92,3
Törtel                77,8 
Szolnok            54,0