palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 11. óta I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Zagyva mentén, a szászberek-jászberényi védelmi szakaszon, összesen 99,7 kilométer hosszan. A belvíz is munkát ad a térségben, a KÖTIVIZIG valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

Árvízvédelem
A Zagyva-Tarna vízrendszerében jelenleg végig apadó vízállásokat mérnek, az apadás lassú, de ütemes. Vízállások a vízrendszerben március 14-én 7 órakor: Zagyva, Hatvan 227 cm, apadó, Szentlőrinckáta 233 cm, apadó (I. fok 220 cm), Jásztelek 405 cm, apadó (I. fok 350 cm). A Tarna vízállásai: Verpelét 129 cm, apadó, Tarnaméra 298 cm, apadó (III. fok 350 cm), Tarnaörs 282 cm, apadó (I. fok 350 cm). A Zagyva Jászteleknél a tegnap esti órákban tetőzött 411 cm-es vízállással. A folyó további apadása azonban ebben a szelvényben a 360-370 cm-es vízállás-tartományban megáll, és a március 17-18-ra előrejelzett csapadék hatására újabb áradás várható.
A Tisza hazai szakaszán végig áradó vízállásokat regisztrálnak. A folyó a duzzasztásmentes szakaszokon Vásárosnaményig alacsony, alatta pedig közepes mederteltségű. A Tisza középső szakaszán az elkövetkezendő napokban folyamatos, napi 30-50 cm-es ütemű áradás várható. Kisköre-alsó szelvényben a folyó vízállása március 18-19-én eléri a 600 cm-es I. fokú árvízvédelmi szintet. A Tisza vízgyűjtőjére március 17-18-ra előrejelzett csapadék következményeként a folyón további vízszintemelkedés várható.

Belvízvédelem
Ma reggeltől a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon is I. fokú készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG, ezzel az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség mellett folyik a szivattyúzás. A karcagi, a kisújszállási, a ceglédi és a jászberényi szakaszokon II. fokú, míg a tiszakécskei, a kiskörei, a jászkiséri, a kunhegyesi, a mezőtúri és a cibakházi védelmi szakaszokon I. fokú a készültség.
Az elöntött terület nagysága 7950 hektár, ebből 2550 hektár vetés. Az elmúlt 24 órában a készültségben lévő 9 belvízvédelmi szakaszon 35 szivattyútelep és 15 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen 1,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.