palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Víz világnapi díjátadó Szolnokon

Az idei víz világnapi rajzpályázat március 23-án Szolnokon rendezett díjátadóján összesen 31 gyermek részesült elismerésben a Magyar Hidrológiai Társaságnak és társszervezeteinek, támogatóinak köszönhetően. A gyerekek vegyes korcsoportot képviseltek, óvodás közös munkától kezdve felsős rajzokig széles skálán díjazták a beküldött munkákat.

 

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Tabák Lajos Galériájában megtartott díjátadón Váriné Szöllősi Irén, Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezete titkára köszöntőjében elmondta, a víz világnapjának megünnepléséről az ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntöttek, s először 1994-ben tartották meg világszerte. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Az UNESCO és az UN-WATER minden évben más-más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére, ehhez kapcsolódik a víz világnapja mottója, fő üzenete. A 2018-as szlogen nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? A megoldást a természet maga kínálja. A műszaki megoldások mellett a zöld infrastruktúra térhódítása is fontos, mert a két megoldás ötvözése több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Ilyen például a véderdők telepítése, vizes élőhelyek kialakítása, a folyó medrek vízlevezető képességének javítása, hiszen ezek összessége tartja egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.
A Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezete 1994 óta minden évben meghirdeti képzőművészeti pályázatát és vetélkedőit. Idén közel 400 alkotás érkezett a megye területéről. Pályáztak egyénileg és csoportosan is – jelentette be Váriné Szöllősi Irén, majd köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik segítették a gyerekeket a víz jelentőségének megértésében.
A kreatív és hasznos ajándékok nagy örömet okoztak a kis alkotók körében, akik rajzeszközöket kaptak a további alkotás ösztönzése céljából, valamint a tudásukat mélyíthetik el egy-egy könyv segítségével.
A díjak átadása után a gyerekeket egy hatalmas, 50 szeletes torta várta, melyből jóízűen falatoztak a meghívottak. Miután az összes beérkezett és kiállított rajzot megcsodálták, teli hassal és sok vizuális emlékkel tértek haza az egybegyűltek.

A díjazottak: Homoki Leila, Ignácz Szófia Nelli, Hegedűs Boglárka, Tóth Titanilla Linda, Donkó Tamás, Sallai Noémi, Cseh Zsófia Lea, Bagi Lili, Fogarasi-Szentannay Péter, Káplár Zorka, Kéki Regina Zora, Burka Vanessza Leila, Bihari Gerda, Kardos Lőrinc, Vitek Ákos, Szilágyi Emma Riroska, Gonda Beáta, Karkusz Virág, Angyal Alexandra, Farkas Márkó, Dóka Lilla, Nagy Adrienn, Lapu Emese, Tarsoly Genovéva, Aradi Csenge, Bana Zoé, Hulik Vivien, Gyurik Krisztina, Mádi Luca, Fábián Luca, Kamilla Csoport – Kolozsvári úti óvoda, Szolnok