palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Véget ért a belvízvédekezés

Véget ért a belvízvédekezés

Ma délután a cibakházi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon is megszüntette a készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A KÖTIVIZIG működési területére az év eddig eltelt időszakában átlagosan 183,2 milliméter csapadék hullott, ami 58,5 milliméterrel haladja meg az első négyhavi sokéves átlagértéket. Mint emlékezetes, januárban a szokásosnál kevesebb, februárban és márciusban azonban a sokévi havi átlag két és félszerese esett. Az április ugyanakkor eddig kifejezetten csapadékszegénynek bizonyult, hiszen 27-ig területi átlagban csupán 6,6 milliméter hullott, szemben a sokéves IV. havi 37,1 milliméteres értékkel.
Térségünkben idén február 6. és március 1. között, ezt követően pedig március 7-től április 27-ig tartó időszakban kellett elrendelni valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget. Március közepén már az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán szükségessé vált a védekezés. A tavasz folyamán a maximális elöntés 15 620 hektárt tett ki, a szivattyútelepek és mobil gépegységek pedig összességében 86,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.