palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Komplex árvízvédelmi projekt indul

Komplex árvízvédelmi projekt indul

A töltésfejlesztéseken és műtárgyfelújításokon kívül országosan egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya épül a most kezdődő fejlesztésnek köszönhetően.  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) konzorciumában megvalósuló projekt július 26-án mutatkozott be szélesebb körben Zagyvarékason és Tiszakécskén.

Az Európai Unió és a Magyar Állam 8,989 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés révén jelentősen javul az árvízi biztonság, csökken a kockázat a Közép-Tisza vidékén azáltal, hogy a Zagyva töltésének három - a Tisza visszaduzzasztásával érintett – szakasza, valamint a Tisza védvonalának egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométer hosszban az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre Zagyvarékas, illetve Tiszakécske térségében, továbbá átépülnek a keresztező műtárgyak.
Az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén” címet viselő (KEHOP-1.4.0-15-2015-00008 számú) projekt nyitórendezvényét július 26-án délelőtt rendezték meg a zagyvarékasi művelődési házban, ahol elsőként a házigazda település nevében Kézér Zoltán, Zagyvarékas alpolgármestere, majd Dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja és dr. Csoór György, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Ezt követően a projektről szakmai tájékoztatót tartott Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, valamint Varga Csaba, a kivitelező Magyar Vakond Kft. ügyvezetője. Az eseményt a helyi Margaréta néptánc csoport négy tagjának műsora színesítette.
Délután a másik projekthelyszínen, a tiszakécskei szabad strand szomszédságában, a gáton folytatódott a program ünnepélyes munkaterület átadással.  Itt először Pálinkás László, Tiszakécske alpolgármestere üdvözölte a jelenlévőket, majd Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja és Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke méltatta a fejlesztést. A beruházás szakmai részleteit Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója mutatta be, a kivitelezés kapcsán pedig Varga Csaba, a Magyar Vakond Kft. ügyvezetője osztotta meg gondolatait.
Az elhangzottak szerint a Széchenyi 2020 keretében megvalósuló projektben az alábbi védvonalszakaszokon tervezünk töltésfejlesztést, beleértve 3 m széles új útburkolat építését.
Zagyvarékas térségében:
• Zagyva bal part 12+840 – 18+174 töltéskilométer között,
• Zagyva jobb part 12+100 – 14+616 tkm között,
• Zagyva jobb part 17+466 – 20+300 tkm között.
Tiszakécske térségében:
• Tisza jobb part 19+500 – 20+000 tkm között.
Ezzel összhangban a jogszabályi előírások szerint átépülnek az Új Kenderéri, a Határmenti, a Bogárzói, a Zámbori, a Nagyfenéki és Pinczi zsilipes műtárgyak, továbbá megtörténik a Határmenti szivattyútelep rekonstrukciója. Szintén a projekt része az érintett töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek, így a Kenderéri, Határmenti, Zagyvarékasi és Ókécskei bázisok felújítása, a Tiszakécske Védelmi Központ fejlesztése, a Milléri Védelmi Központ megvalósítása, vízmérce rekonstrukciók, komplex vízrajzi mérőállomás létesítése Szászberken és Jászberényben, valamint partbiztosítás kiépítése.
A Milléren Karcagi Gáborról elnevezett, országosan egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya épül, ezzel kivételes lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül. A létesítmény fő célja, hogy az előforduló árvízi jelenségeket élethűen szimuláljuk, a védekezési szituációkat előállítsuk. Így fokozható a védekezésben résztvevők szakmai felkészültsége, illetve az újonnan belépő fiatal vízügyesek megismerhetik, elsajátíthatják a tényleges védekezési tennivalókat.
A fejlesztés tervezett befejezési határideje: 2020. február 28.
A projekt honlapja: zagyvatiszaarvizved.ovf.hu