palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Változékony novemberi időjárás

Változékony novemberi időjárás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére novemberben átlagosan 55,1 milliméter csapadék hullott, ami meghaladja a sokéves 11. havi átlagot. A 6,9 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet szintén magasabb volt az ilyenkor szokásosnál.

Az ősz utolsó havában is folytatódott a nyár óta tartó csapadékszegény időszak, a hónap első két harmadában gyakorlatilag nem esett eső, majd ezt követően gyökeresen megfordult a trend. November 19-étől a felhők már tartósan eltakarták a napot, és az azt követő a 6-7 esős napon jelentős mennyiségű csapadék áztatta a térségünket. KÖTIVIZIG területi átlagban 55,1 milliméter esett, ami 13,8 milliméterrel több a sokéves novemberi értéknél. A legtöbb csapadékot - 75,5 millimétert - Jászberényben mértük, a legkevesebbet pedig Kunszentmártonban, ahol 41,8 millimétert regisztráltunk.
Hőmérsékleti szempontból is érdekesen alakult az időjárásunk, hiszen a hónap elején már-már nyárias napokban volt részünk, november végén azonban beköszönt tél tábornok. Szolnokon 8,9 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 2,1 fokkal melegebb a sokéves november havi átlagnál. A legmelegebbnek a hónap harmadik napja bizonyult, amikor 22,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, míg a leghidegebb napon (30-án) mínusz 6,3 fokig hűlt le a levegő. A havi napfénytartam pedig 105,5 órát tett ki.

A novemberben lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                     64,5
Jászkisér                  66,7
Tiszasüly                  51,5
Jászberény              75,5
Karcag                     53,8
Kisújszállás             51,4
Kunhegyes              56,1
Mezőtúr                   45,8
Kunszentmárton      41,8
Törtel                       49,1 
Szolnok                   49,7