palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Megelőző intézkedések a vízhiány ellen

A napról-napra súlyosbodó térségi aszályt tapasztalván a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a vízhiány kezelésére megelőző intézkedéseket hozott, amelyek a főcsatornák beüzemelésére és a vízvisszatartási üzemrend életbe léptetésére irányultak.

Az idén februárban és márciusban átlagosan csupán 12,4 mm csapadék hullott a KÖTIVIZIG működési területére, ami 46 mm-rel kevesebb a sokévi II. és III. havi átlag összegének. Ennek következményeként már kora tavasszal vízhiányos helyzet alakult ki az Alföld középső részén. A KÖTIVIZIG éppen ezért - megelőzésképpen - a főcsatornák (Jászsági- és Nagykunsági-) feltöltését még a vízszolgáltatási idény kezdete előtt, március 6-án és 8-án megkezdte. Így az előálló üzemvízszintek függvényében a korai mezőgazdasági vízigények kielégítése többletköltség elszámolása nélkül lehetővé vált a vízhasználók számára, leghamarabb a Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ág - közepes aszály sújtotta - Tiszaföldvár és Cibakháza térségében.
A Tiszán levonuló - védelmi fokozatot el nem érő - árhullám apadó ágából az Alcsi Holt-Tisza feltöltése március 16-26. között zajlott 270 ezer köbméter vízkészlet betározásával. A Hármas-Körös holtágai között a Tehenesi Holt-Körös és a Csongrád-Mámai Holt-Tisza feltöltését is megkezdték a Máma-Tőkefoki csatornán, valamint a levonult tiszai árhullámból a belvízcsatornák és kettős működésű csatornák torkolati tiltójának nyitásával is volt lehetőségünk többlet vízkészletet betározni. A belvízcsatornákon műtárgyak üzembe helyezésével biztosítjuk a vízvisszatartást, illetve a vízkormányzást. 
A tartós vízhiány belügyminiszteri kihirdetését követően Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója elrendelte a többlet vízkészletek betározását, valamint a teljes vízpótló-és elosztó csatornahálózat maximális üzemvízszintre történő feltöltését a mezőgazdasági vízigények – különösen a kárelhárítási célú - maradéktalan kielégítése érdekében.
Döntés született arról is, hogy a Tisza-tó feltöltésének második ütemében – az üzemelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően – a magasabb nyári vízszintet állítsák be, azaz a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 centiméteres vízállást. 
A vízügy.hu honlapon az aszályra vonatkozó információk megtekinthetők az aszálymonitoring alatt.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az mezőgazdasági vízhasználat engedélyhez kötött tevékenység, amelyhez mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződést és vízigénybejelentő lapot kell kitölteni. A kárelhárítási célú öntözésekhez egynyári engedély beszerzésére van lehetőség a JNSZ Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságtól.