palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Készültség a Zagyván

Készültség a Zagyván

A Tiszán kialakult árhullám Szolnoknál várhatóan június 1-2. között tetőzik, 640±15 centiméterrel, ennél a szintnél megjelenik a víz a Mentetlen üdülőövezet mélyebb részein. A Zagyva-Tarna vízrendszer felsőbb szakaszán Tarnaörsnél és Hatvannál megtörtént a tetőzés, jelenleg mérsékelt ütemű apadás figyelhető meg. A Zagyva tetőzése Jászteleknél II. fokú védekezési szint fölött várható.

Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtő területén további csapadék hullott (11,7 mm), amely hatására kisebb vízszintemelkedések figyelhetők meg az ukrajnai folyószakaszon. Területi átlagban jelentősebb mennyiségű csapadék (6,4 mm) hullott a Bodrog vízgyűjtőjére is, amely tovább nyújthatja a Tiszán kialakult árhullám levonulását.

A KÖTIVIZIG területén az elmúlt 24 órában számottevő csapadékot nem észleltek.

A folyók vízjárása
A Tiszán kialakult árhullám jelenleg Tiszafüred-Tiszadorogma közötti folyószakaszon tetőzik.
A Tisza vízállásai reggel 7 órakor rendre a következők: Tiszabecs 55 cm, áradó (I. fok 300 cm), Vásárosnamény 329 cm, apadó (I. fok 600 cm). A mellékfolyók közül a Szamos Csengernél 145 cm, apadó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 486 cm, áradó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 526 cm, alig változó (I. fok 550 cm). 

Tiszai vízállások az Igazgatóság területén 7 órakor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg

Tiszafüred    651    változatlan
Kisköre-alsó    641    alig változó
Tiszaroff    662    áradó
Szolnok    623    áradó
Tiszaug    483    áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerben mindkét ágon jelentősebb árhullámok vonulnak le. A vízrendszer felsőbb szakaszain már megtörténtek a tetőzések, itt jelenleg mérsékelt ütemű apadás figyelhető meg.
Vízállások ma 7 órakor:
Zagyva: Hatvan 342 cm, apadó (I. fok 310 cm), Szentlőrinckáta 278 cm, áradó (I. fok 220 cm), Jásztelek 374 cm, áradó (I. fok 350 cm).
Tarna: Verpelét 213 cm, apadó, Tarnaméra 410 cm, apadó (II. fok 300 cm), Tarnaörs 406 cm, apadó (I. fok 350 cm).


A Körösök vízrendszerében kisebb árhullámok alakultak ki, melyek térségünkben helyenként megközelíthetik, vagy kismértékben meghaladhatják az I. fokú készültségi szintet.
Vízállások a Hármas-Körösön  ma 7:00-kor: Gyoma, 471 cm, áradó (I. fok 550cm), Szarvas 545 cm, áradó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 567 cm, áradó volt.

A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 173 cm, áradó (I. fok 250 cm).

Előrejelzések:
A Tiszán levonuló árhullám Tokajnál 663 cm-rel május 29-én tetőzött. Az Igazgatóság kezelésében lévő vízmércékre a Tokaji tetőzésből számított értékek a következők:

Vízmérce    Várható tetőző vízállás (cm)    tetőzés időpontja
Szolnok    640±15    2019.06.01- 06.02.

A Zagyva-Tarna vízrendszerben bekövetkezett tetőzések, valamint a Tarna vízhozamának figyelembevételével a jásztelki tetőző vízállás az alábbiak szerint alakul:

Vízmérce    Várható tetőző vízállás (cm)    tetőzés időpontja   
Jásztelek    490±20    2019.06.01. reggeli órákban   

A Zagyván levonuló önálló árhullám várhatóan 06.02.-án éri el a jásztelki szelvényt, amely lassíthatja az apadás ütemét vagy megfordíthatja azt, újabb áradás okozva.


A Hármas-Körösön az I. fokú vízállást megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás a következő napokban várható a szarvasi vízmércén.

Vízmérce    Várható tetőző vízállás (cm)    tetőzés időpontja
Szarvas    595 ±15    2019.06.03. – 04.


A vízszintek emelkedése miatt a KÖTIVIZIG május 27-én 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn el a Tisza bal partján, a 10.07-es számú Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszon, 33,5 kilométer hosszan, valamint a folyó jobb partján, a 10.03-as számú Doba-Kanyari szakaszon, 48,2 kilométeren.
Ma reggel 6 órától a Zagyva Szászberek és Jászberény közötti 10.11-es számú szakaszán is elrendelésre került az I. fokú árvízvédelmi készültség, 99,7 kilométer hosszan.

A Tisza árhulláma továbbra is nagy mennyiségű uszadékot sodor magával, amelynek jelentős része a Kiskörei vízlépcsőnél halmozódik fel.

Várható időjárási helyzet az OMSZ előrejelzése alapján:

Közepesen vagy erősen felhős ég várható. Elsősorban a déli és keleti megyékben lehet elszórtan zápor, néhol zivatar. Másutt kisebb a csapadék valószínűsége. Az északi, északkeleti szél megélénkül, olykor meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között valószínű. Késő estére 13 és 18 fok közé hűl le a levegő.
Szombaton főleg délen, délkeleten, vasárnap szórványosan számíthatunk délutáni záporokra, zivatarokra, de az ország nagy részén napsütésből sem lesz hiány. Élénk, néhol erős lehet az északi-északkeleti szél. Melegszik az idő, egyre többfelé meghaladhatja a 25 fokot, és hajnalonként is egyre kevésbé hűl majd le a levegő.
A jövő hét elején a hétvéginél több helyen lehet zápor, zivatar, de marad a kellemes évszaknak megfelelő időjárás.

Belvízvédekezés
Az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a folyók vízállása megemelkedett, emiatt a torkolati zsilipeket zárni kellett, és több szivattyútelep üzemeltetése vált szükségessé. A KÖTIVIZIG pontszerű I. fokú védekezést rendelt el a cibakházi, a törökszentmiklósi, a mezőtúri, a kisújszállási és a karcagi belvízvédelmi szakaszok mellett, illetve ma reggel 8 órától a kiskörei és a jászkiséri szakaszokon is.