palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megfelelő a védképesség a térségben

Megfelelő a védképesség a térségben

Mind az ár- és belvízvédelmi művek, mind a vízpótló- és vízszétosztó létesítmények állapota megfelelő a Közép-Tisza vidékén, a KÖTIVIZIG dolgozói pedig felkészültek az esetlegesen adódó védekezési feladatok ellátására – fogalmazódott meg november 14-én Szolnokon, az őszi felülvizsgálatok tapasztalatait kiértékelő értekezleten. A megyeháza dísztermében megrendezett eseményen beszédet mondott dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője és ifj. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés nemrégiben megválasztott új elnöke.

A vizek kártételei elleni védekezésről és a vízkár-elhárítási művek felülvizsgálatáról szóló jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a vízkár-elhárítási létesítményeik szemléjét. Ennek során kiemelt figyelmet fordítanak a védelmi művek, műtárgyak, létesítmények állapotára, valamint az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességére is.
Habár a KÖTIVIZIG felkészülése a vízkár-elhárítási feladatokra folyamatos munka, az őszi felülvizsgálatok alkalmat teremtenek az elmúlt időszakban elvégzett feladatok elemzésére, a továbbiakban szükséges intézkedések meghatározására, s nem utolsó sorban a rekonstrukciós és fejlesztési igények összegzésére.
Kiválóan végezte munkáját az elmúlt évben az igazgatóság, mindezt pedig az is jelzi, hogy nem alakult ki jelentős vízügyi helyzet a területén – mondta köszöntőjében dr. Berkó Attila kormánymegbízott. Hozzátette: megyénk, régiónk fejlődését nagyban befolyásolja a társszervezetek összefogása – legyen az védelmi bizottság, kormányhivatal vagy vízügyi hatóság –, ezért hatékonyan kell együttműködnünk annak érdekében, hogy minél élhetőbbé, szebbé, jobbá tegyük megyénket.
Ifj. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: büszke arra, hogy vízügyi szakembereink az ország legjobbjai között vannak, és a KÖTIVIZIG már számtalanszor bizonyította védelmi képességét. Említést tett az önkormányzat és a vízügy jó kapcsolatáról, s méltatta az igazgatóság gazdálkodók érdekében végzett vízszolgáltatási és belvízmentesítési munkáját. Végezetül a megyei önkormányzat támogatásáról biztosította a KÖTIVIZIG fejlesztési elképzeléseit.
A kiértékelő értekezleten az igazgatóság védelmi szervezetében vezető szerepet játszó szakemberek rövid előadások keretében ismertették az idén elvégzett munkát és beszámoltak az őszi felülvizsgálatok tapasztalatairól. Az elhangzottakból kiderült, hogy az árvízvédelmi és folyószabályozási művek sorában a védképességet közvetlenül veszélyeztető, ezért azonnali beavatkozást igénylő jelenséget, hiányosságot nem tapasztaltak, sőt a művek állapota – köszönhetően az utóbbi években megvalósult új beruházásoknak és a hatékonyabb fenntartási munkálatoknak - tovább javult. A belvízvédelmi szemlék alkalmával szintén bejárták a szakemberek az igazgatóság kezelésében lévő csatornahálózat meghatározó helyeit és műtárgyait, ellenőrizték a szivattyútelepeket és csatornaőr-telepeket. Megállapították, hogy a KÖTIVIZIG által működtetett belvízvédelmi művek fenntartottsági szintje ugyancsak javult.
A szakmai előadásokat követően Lovas Attila igazgató és Horváth Lajos műszaki igazgató-helyettes értékelték a védképesség javítása érdekében ebben az évben elvégzett munkát, majd ismertették a KÖTIVIZIG előtt álló rövid távú feladatokat, valamint a jövő évre vonatkozó intézkedési tervet.
FOTÓ: JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet