palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Víz és klímaváltozás

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozott a víz világnapjának megtartásáról minden év március 22-én, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletek tisztaságának megőrzésére és fenntartható használatára. A víz világnapi események minden évben más-más aktuális témára fókuszálnak, az idei mottója: víz és klímaváltozás. Sajnos a napokban tervezett rendezvényeink a járványhelyzet miatt elmaradtak, a gyerekek körében meghirdetett képzőművészeti pályázatunkra azonban sok alkotás érkezett. A díjazottakat hamarosan közzétesszük.

Vizeink szerepe a klímaváltozásban, a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.
Olvadó gleccserek, villámárvizek megjelenése, extrém száraz időszak, tartós vízhiány, a folyók legkisebb vízszintjének további csökkenése – ezek mind a napjainkban zajló klímaváltozás bizonyítékai. A klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett!
A klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme a Föld vízkészletének megóvása és hatékony felhasználása.
A világ lakossága tovább növekszik, ennek szükségszerű velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. A kedvezőtlen folyamat megállítására különböző megoldások, tervek születnek, kulcsfontosságú a szén-dioxid elnyelők, pl óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása.
A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság és a vízkincs védelme között. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.
A klímaváltozás lassításában mindenkinek megvan a maga feladata. Ami a legfontosabb: Ne pazaroljuk a vizet! Gondoljuk át, hogyan tudunk a saját életünkben, a környezetünkben tenni valamit a klímaváltozás ellen.
Mindenkinek van feladata!

Videoüzenet a víz világnapja alkalmából:

https://www.youtube.com/watch?v=8gzh8Kv42Lc&feature=youtu.be