palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Hétvégi szemétszüret a Tisza-tónál

Hétvégi szemétszüret a Tisza-tónál

A Tisztítsuk meg Magyarországot! program keretében vízügyesek és PET kalózok összesen 446 zsák (térfogatban kifejezve 45 köbméter) hulladéktól szabadították meg november 14-én és 15-én a Tisza-tavat.

A tiszaderzsi kikötőben szombat reggel találkozott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 11 dolgozója és 24 PET kupás aktivista. A lelkes csapatnak Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke és - a PET kalózok részéről - Berberovics Krisztián tartott eligazítást, kitérve a Tisztítsuk meg Magyarországot! program jelentőségére, valamint a vízügy és a PET kalózok több évre visszatekintő gyümölcsöző együttműködésére.
Ezt követően a társaság három részre oszlott, hogy kishajókkal, motorcsónakokkal közlekedve Tiszaderzs, Tiszanána és Dinnyéshát környékén - a 414-409 fkm között - más-más területet tisztítson meg. Miután a szervezők az érintett polgármesterekkel is egyeztettek, az akciót önkormányzatok is támogatták, a derzsi egy csónakot és vezetőt, a nánai pedig kikötői rakodó munkásokkal segítette a munkát.
A barátságtalan novemberi időben a szemétszedő „brigád” sajnos megint csak rengeteg szemetet talált a hullámtéren, amelynek jelentős része a határainkon túlról érkezett, erről árulkodtak az idegen nyelvű (többnyire cirill betűs) feliratok. Lehangoló látvány nyújtott, hogy egyik helyen például a tisztának tűnő avar alól, 10 négyzetméteres területről 3 zsák szemét került elő.
Az első napon összesen 243 zsák (mintegy 25 köbméter) szemetet gyűjtöttek az aktivisták, ebből 124 zsák szelektív PET palack és 49 zsák üveg újrahasznosítást követően visszajut a gazdaság vérkeringésébe, míg a 70 zsáknyi kommunális hulladékot a tiszafüredi lerakóba szállítja a KÖTIVIZIG. A 23 résztvevős vasárnapi nap mérlege: 203 zsák (20 köbméter), ebből újrahasznosítható 110 zsák szelektív PET palack és 46 zsák üveg, valamint 47 zsák kommunális hulladék.  
Ezt az eredményt örömmel konstatálták a résztevők, ugyanakkor saját szemükkel tapasztalták azt is, hogy sajnos maradt bőven szemét a szépséges Tisza-tó környezetében.

Az akcióról a PET kupások kisfilmet forgattak, amely az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/petkupa/videos/185806426502600

***
A KÖTIVIZIG és a PET kalózok közös szemétgyűjtési akciójának elmúlt 2,5 heti közös eredménye a Tisza-tónál

Szelektív zsák (nagyrészt mindenfajta műanyag, nagyon kevés fém): 740 db
Üveges zsák: 172 db
Kommunális zsák: 282 db
(És még rengeteg darabos tétel: székek, hűtők, autógumik, karosszéria elemek, televíziók, hordók, rekeszek, képcsövek.)
Összesen: 1194 bezsákolt hulladék, ennek 76 %-a újrahasznosítható.
A szemét térfogata mintegy 115 köbméter, becsült tömege pedig 8 tonna. (Megjegyzendő: mivel a hullámtérben tömörítjük a szelektált PET-palackokat, ezért a 115 köbméter bezsákolt hulladék - ártérbeli állapotát nézve - 250 köbméter begyűjtött hulladéknak felel meg.)