palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Olajszennyezés: végéhez közeledik az elsődleges kárelhárítási munka

Olajszennyezés: végéhez közeledik az elsődleges kárelhárítási munka

A legsürgősebb munkák holnap lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára. Ennek módjáról a természetvédelmi szakemberekkel egyeztetnek. Az érintett vízfelszínt olajfelitató paplanokkal takarják le a következő 10-12 napra, hogy a mederből még felúszó káros anyagokat felfogják, és őrszolgálattal figyelik, hogy ne kerülhessen ki szennyeződés az élővízbe.

Tizenegyedik napja megfeszített tempóban dolgoztak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a budapesti, győri és szolnoki munkatársaink, az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával. Az eddig elvégzett munkát a számok szemléltetik legjobban: a hétfői munkánk mérlege 174 940 kg eltávolított szennyezett növényzet és iszap, 2000 liter leszivattyúzott, valamint 10 ezer liter elszállított olajos víz. Az eddig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még a területen az elszállítást.
Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét. Ezért továbbra is fenntartjuk a szennyeződés lehatárolását, valamint őrszolgálatot biztosítunk a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy azok ne kerüljenek ki az élővízbe.
A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról.
Az elmúlt napokban összesen 40 munkatársunk - 30 budapesti, 5 győri és 5 szolnoki vízügyes – dolgozott és dolgozik most is a helyszínen. Többségük már a 10. éjszakát tölti a családjától távol, ami különösen megterhelő az ünnepek előtti időszakban. A helyi lakosok, vállalkozások és szervezetek azonban sokat segítenek kollégáink jobb közérzetének biztosításában, forró teával, meleg étellel, édességgel és jó szóval. A vízügy ezúton is köszöni hozzájárulásukat és emberségüket!