palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Medertározás: emelik a Hortobágy-Berettyó vízszintjét

Medertározás: emelik a Hortobágy-Berettyó vízszintjét

A kialakult extrém meleg időjárás és krónikus csapadékhiány a vízkészletek drasztikus csökkenését idézte elő az Alföldön. A Körösök vízkészletét jelenleg - a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren keresztül (TIKEVIR: Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere) - a Tisza vizéből pótoljuk, mivel a vízgyűjtőkről sem érkezik jelentős vízmennyiség.

A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna mentén érintett három vízügyi igazgatóság (a Közép-Tisza-vidéki, a Tiszántúli és a Körös-völgyi Vízügyi Igazgatóság) szakembereinek egyeztetése során felmerült a vízfolyás vízkészletének növelése. A három igazgatóság területén ugyanis már az összes vízhiánykezelő körzetben a legmagasabb, III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben.
A növekvő vízigények miatt szükséges tehát a Hortobágy-Berettyó vízkészletének nagyobb volumenű növelése, mely a mezőtúri Árvízkapunál és az Ágotai vészelzáró műnél, az ideiglenes elzárás betétgerendáinak behelyezésével történik.
A medertározás ilyen jellegű növelésére azonban eddig még nem volt példa, így a beavatkozás részben kísérletinek tekinthető. A vízszint növelése folyamatos őri figyelőszolgálat mellett valósul meg. Előreláthatóan 50 cm-rel emelik meg a Hortobágy-Berettyó vízszintjét, ezzel több millió köbméter többlet vízmennyiség tározható be a főcsatornába. Az elzárás után az árvízkapui hármas-zsilippel válik szabályozhatóvá a Hármas-Körösbe történő vízbevezetés.