palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízgazdálkodás Víziközmű Kút történet

Kút történet

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, illetve jogelődjei, úgy élnek az emberek tudatában, mint akik egyedül az ár- és belvízvédelemmel foglalkoznak, ezért  az új honlapunk megjelentetésével az is a céljaink között szerepel, hogy ezt a leegyszerűsített képet árnyaljuk kissé, tevékenységünk sokrétűségére hívva fel az állampolgárok figyelmét.
Kevesen tudják például, hogy 1969. október 1. óta geológiai szolgálattal is rendelkezünk, mely a kutak építésének hatósági felügyeletével, tervek jóváhagyásával, geológiai szakvélemények készítésével foglalkozott, illetve foglalkozik.
E tevékenység melléktermékeként több száz vízföldtani tanulmány született igazgatóságunknál. Többek között kiadásra került egy háromkötetes vízellátás, illetve kúttörténeti mű is, mely nagy érdeklődésre tarthat számot a helytörténészek, illetve a tanulók egyes csoportjai (egyetem, középiskola) között.
Az első kötetben az 1800-as évek második felétől tárgyaljuk területünk vízellátásának – sokáig áldatlan, lényegében életveszélyes – helyzetét, majd azt a küzdelmet, melyet a kor mérnökei, orvosai, jobb érzésű képviselő testületi tagjai folytattak az egészséges ivóvízért.
Az első fúrások története után a másik két kötet a további kutak fúrási eseményeit ismerteti, lényegében minden olyan kútét, melynek levéltári anyagai egyáltalán megmaradtak napjainkig.
A nyilvánosságra hozott három kötetet ajánljuk bárki számára, aki a múlt vízellátását, illetve jeles személyeit kívánja tanulmányozni.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből I./1.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből I./2.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből I./3.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből II./1.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből II./2.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből II./3.

Fejezetek az artézi kútfúrás XIX-XX. századi történetéből III.

A Tiszafüred-Nagykörű-Túrkeve között húzódó felső-pannon eleji hévíztározó homoksorozat kialakulástörténete, egykori élettere és vízföldtani jelentősége

Jó olvasást kívánunk hozzá.

Szolnok, 2011. március 17.

Barabás Imre