palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű A Tisza-tó táplálja az Alcsi holtágat (is)

A Tisza-tó táplálja az Alcsi holtágat (is)

A KÖTIVIZIG az idei extrém aszályos időszakban is kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő – Szolnok tartalék ivóvízbázisaként szolgáló - Alcsi Holt-Tisza vízkészletének és vízminőségének megőrzésére. A népszerű rekreációs és horgászhely 80 kilométerről, a Tisza-tóból kap vízutánpótlást.

A 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására alkalmas holtág vízkészlete részben csapadékból pótlódik, másrészt - jellemzően levonuló tiszai árhullám apadó ágából - az Alcsi fedett csatornán és zsilipen keresztül gravitációsan tölthető fel. Ugyancsak magasan levonuló tiszai árhullám esetén lehetőség van – költségkímélő - szivornyás (hajlított csővezetéken történő) töltésre is.
A holtág tavaszi feltöltését követően, a vízhiányos időszakban, alacsony tiszai vízállások esetén a holtág vízpótlása a Kiskörei-tározóból (Tisza-tóból) kiinduló Nagykunsági-főcsatornából, az Nk. X-2 öntözőcsatornán, a Kiskengyeli és Kengyeli belvízcsatornákon, megközelítően 80 km hosszú, kiépített gravitációs vízi útvonalon keresztül történik a mezőgazdasági célú vízkivételek, a párolgási és szivárgási veszteségek miatt.
A rendkívüli aszály ellenére a holtág vízszintjét folyamatosan az engedélyezett nyári üzemvízszint-tartomány (250-270 cm) felső értékén tartja a KÖTIVIZIG, megőrizve ezzel a halélettani szempontból is megfelelő vízminőséget, és biztosítva a tartalék vízkészletet. Márciustól júliusig 1783 ezer köbméter – gravitációs - vízpótlás történt az Alcsi holtágba, jellemzően másodpercenként 300 literes folyamatos vízsugárral.