palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

A felmerülő öntözési és halastavi vízigényeket is kielégítjük

A vízszétosztó művek folyamatos karbantartása és a precíz vízkormányzás teszi lehetővé, hogy a KÖTIVIZIG hatékonyan gazdálkodjon a rendelkezésre álló, kismértékben folyamatosan csökkenő vízkészletekkel. Az igazgatóság változatlanul, mennyiségi korlátozás nélkül ki tudja elégíteni a szerződéses szántóföldi és halastavi vízigények mellett a rendkívüli vízigényeket is, valamint továbbra is biztosított az ökológiai célú Körös-völgyi vízátvezetés a Tisza-tóból.

 

Hidrometeorológia
Az Igazgatóságunk területén található 11 kiemelt csapadékmérő állomás adatai alapján az elmúlt 24 órában csapadéktevékenységet nem jelentettek. Az elmúlt 24 órában a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 1,0- 5,0 mm között csapadék hullott.
Az elmúlt 24 órában a napi átlaghőmérséklet 26,7 °C volt. A napi minimum hőmérséklet 17,4 °C, míg a maximális hőmérséklet 34,7 °C volt (a sokéves augusztusi maximum 38,9 °C). Augusztus 17-ig a havi átlaghőmérséklet 25,1 °C, ami a sokéves augusztus havi átlag hőmérséklet (21,1 °C) felett van 4,0 °C-al.

Folyóink vízjárása
Augusztus 18-án 7 órakor a Tisza Kisköre felső vízmércén észlelt vízállás 660 cm, duzzasztott volt. A tározóban megközelítőleg 108,6 millió köbméter víz tározása valósul meg.
Ugyanebben az időpontban a tiszai vízmércéknél a vízállások az alábbiak szerint alakultak:
Kisköre-alsó -334 cm, alig változó, Szolnok -290 cm, alig változó, Tiszaug -282 cm, alig változó.
Az átfolyó vízhozam Kiskörénél 62,4 m3/s, Szolnoknál 66,7 m3/s, valamint Tiszaugnál 68,5 m3/s volt.

Kisköre-alsó, valamint Szolnok vízmércéken az eddig nyilvántartott LKV értékekhez képest alacsonyabb operatív vízállásokat regisztrálunk.

A Zagyva vízállása Jászteleknél augusztus 18-án 7órakor 94 cm, alig változó. A szelvényen átfolyó vízhozam 0,365 m3/s. A folyó alsó szakaszának vízjárását az öntözési célú vízkivételek jelentősen befolyásolják.

Előrejelzés
Az elkövetkező hat napra a Közép-Tisza vízgyűjtő területére 35-40 mm területi csapadékot jeleztek előre, amelynek térbeli eloszlás egyelőre bizonytalan.

Védelmi intézkedések
A KÖTIVIZIG a működési területén lévő négy vízhiánykezelő körzetben továbbra is III. fokú a készültséget tart fenn. Az igazgatóság augusztus 12-től az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be. Ez az intézkedés-sorozat jelenleg is érvényben van és érinti a Nagykunsági-főcsatornát, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlást, Jászsági-főcsatornát, valamint több holtág vízpótlását, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.
A védelmi beavatkozások részeként a csatornaőrök a készültségnek megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeztek. Kollégáink az elmúlt 24 órában illegális vízkivételezésről, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételről nem tettek bejelentést. A TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése folyamatos.
A vízelvételezéseket úgy ütemeztetjük, hogy az mindegyik fél számára egyaránt megfelelő legyen. Az öntözővíz igények mellett folytatjuk a halastavi vízigények kielégítését. Az egyidejűségi menetrend megtartásával a vízigényeket korlátozás nélkül ki tudtuk szolgálni, a szükséges, illetve az igényelt vízmennyiség rendelkezésre állt.

Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében Kisköre-alsónál mért vízszintet -334 centiméteren tartja a KÖTIVIZIG.

A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében a korábban az OMIT által engedélyezett műszaki beavatkozásokat folyamatosan végezzük, így a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint az igényeknek megfelelő vízkormányzási feladatokat.

A Zagyva mentén a vízszétosztási ütemrendek változatlanok. A 8 órás ütemek helyett 6 órás ütemekben próbáltuk meg még jobban széthúzni az egyidejűségeket.

Csatornáinkon folyamatosan vízvisszatartást folytatunk. A vízügyi igazgatóságok mérőcsoportjai heti mérési program alapján kisvizes vízhozammérést végeznek a vízfolyások monitorozása érdekében.

 

Módosítás: (2022. augusztus 18. csütörtök, 09:53)