palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Ágazati infrastruktúra fejlesztése

A projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2022-00032
Kedvezményezett: Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma

Támogatási összeg: 5 600 000 000 Ft
A projekt a vízügyi infrastruktúra fejlesztése révén közvetlenül, illetve közvetetten járul hozzá az árvízi biztonság növeléséhez a Tisza-völgyben. A projekt része az Apavára védelmi központ átépítése, a karcagi gépszín építése, a Gástyás II. sztp. rekonstrukciója, reverzibilissé tétele, a szolnoki, tiszaligeti védelmi központ átépítése, Hosszúfok II. szivattyútelepen, valamint a Védelmi Osztagtelepen raktár építése, s nem utolsósorban árvízvédelmi töltések helyzeti állékonyságának javítása. Utóbbi az árvizek alatt tapasztalt jelenségek megszüntetése, illetve a szükséges árvízvédekezési ideiglenes beavatkozások megelőző célú kiépítése miatt indokolt.
A fejlesztéssel érintett szakaszok hossza mintegy 47-48 km, ezek egy részén az árvízvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítását a mentett oldali töltéselőtér leterhelésével-, máshol az árvízvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítását a nyúlgátat kiváltó vízoldali agyagpadka építésével tervezzük. A vízoldali agyagpadkát pályaszerkezet támasztja meg, amely járulékos haszonként az árvízvédelmi fővédvonal megközelíthetőségét is javítja. Továbbá, a mentett oldali leterhelés szerkezetes (fagyvédő-, alap-, kiékelő rétegek) és járulékos haszonként az árvízvédelmi fővédvonal megközelíthetősége is javul.

A projekt honlapja: http://aginfra.ovf.hu/