palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Természetbúvár játszóház és túraközpont létesül Tiszafüreden

Természetbúvár játszóház és túraközpont létesül Tiszafüreden

Új, négy évszakos aktív- és ökoturisztikai attrakció építése kezdődött meg Tiszafüreden a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Jász-Nagykun_Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésében. A Természetbúvár játszóház és túraközpont várhatóan 2024. év elejétől fogadja a látogatókat.

Az 1,3 milliárd forintos uniós és állami támogatással megvalósuló projekt keretében olyan négy évszakos turisztikai szolgáltatásokat nyújtó létesítmény valósul meg a Tisza-tó térségében, amely hiánypótló beruházás: rossz időjárási körülmények esetén is programlehetőségeket kínál a térségbe érkező hazai és külföldi turisták, az aktív turizmust kedvelők számára egyaránt. Olyan új, eddig nem megtalálható, újszerű élményeket és a már meglévő turisztikai kínálathoz kapcsolódó, azokat színesítő és színvonalukat emelő szolgáltatásokat és lehetőségeket kínál az új komplexum, amelyek egyediek és emlékezetesek, ezáltal ösztönözve a Tiszafüredre és a Tisza-tóhoz történő visszatérést.

Az épület funkciói:
­ Holt-Tiszára néző terasszal, belső fogyasztótérrel kialakított vendéglátó egység – büfé
­ multifunkcionális, mobil válaszfalakkal konferencia, vagy kiállító térré alakítható földszinti rendezvénytér
­ kisebb csoportos foglalkozásokra, workshopra is alkalmas tárgyaló helyiségek
­ multifunkcionális, ismeretterjesztő interaktív „játszó-tér” az emeleten
­ természetismereti bemutató helyiség
­ többfunkciós foglalkoztató
­ tárgyaló
­ természetfotós foglalkoztató
Épületen kívül megvalósuló külső infrastruktúra elemek:
­ úszóműves stég kiépítése hídfogó pontonnal kishajók, csónakok és egyéb vízi járművek (kajak, kenu, SUP) fogadására
­ a létesítményt kiszolgáló út kiépítése
­ 53 db parkoló létesítése, kerékpáros parkoló létesítése.

A fejlesztés a Magyar Állam tulajdonában és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő tiszafüredi városi kikötő területén valósul meg.
A projekt a Tisza-tónak, mint hazánk egyik meghatározó turisztikai fejlesztési térségének egyik kulcsprojektje lehet, mely tartalmában és funkcionális kialakításában is lehetőséget teremt a Tisza-tó fejlődő turisztikai szolgáltatásainak összekapcsolására, a térségi együttműködések kiszélesítésére, gazdasági erejének és versenyképességének növelésére.
Az előkészítő és tervezési munkák során szakmai együttműködő partner volt a KÖTIVIZIG. A kivitelezés a napokban megkezdődött.