palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Egyensúlyteremtés a vízelvezetés és a vízvisszatartás között

Egyensúlyteremtés a vízelvezetés és a vízvisszatartás között

A klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek következményeinek hatékonyabb kezelését biztosítja az Országos Vízügyi Főigazgatóság és öt területi vízügyi igazgatóság konzorciumában, az Európai Unió és a Magyar Állam mintegy 6 milliárd forintos támogatásával megvalósult projekt. A fejlesztés a belvízelvezetés, valamint a vízvisszatartás és -tározás egyensúlyának megteremtését szolgáló műszaki beavatkozásokra adott lehetőséget több alföldi térségben - hangzott el  február 28-án, a szolnoki Agórában tartott zárórendezvényen.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője, valamint Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke. A fejlesztés részleteiről Lovas Attila, a  KÖTIVIZIG igazgatója számolt be.
A „Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója” elnevezésű (KEHOP-1.3.0-15-2016-00010 számú) projekt legfőbb célja az volt, hogy az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási viszonyok kapcsán felmerült vízvisszatartási igényeknek megfelelően hosszú távon fejlesszük az adott térség vízkészlet-gazdálkodását. Ennek része a vízvisszatartás, a lefolyás-szabályozás és a különböző vízigények kielégítése, melyek érdekében megépültek, fejlesztésen vagy rekonstrukción estek át az ehhez szükséges vízgazdálkodási műtárgyak és létesítmények. Ezek mellett további, közvetett cél a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek védelme, valamint a vízgazdálkodási feladatok ellátását segítő infrastrukturális feltételek megteremtése.
A projekttel érintett konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Alsó-Duna-völgyi (ADUVIZIG), Felső-Tisza-vidéki (FETIVIZIG), Észak-magyarországi (ÉMVIZIG), Közép-Tisza-vidéki (KÖTIVIZIG), Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

A projekt keretében megvalósult fejlesztések és beavatkozások:
•    Bácsborsódi tározó funkcióbővítése (ADUVIZIG)
•    Harangodi tározó és a Kállai-főfolyás rehabilitációja, (FETIVIZIG)
•    Hejő-főcsatorna rekonstrukciója (ÉMVIZIG)
•    Villogó belvízcsatorna rekonstrukciója (KÖTIVIZIG)
•    Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak és műtárgyainak rekonstrukciója (KÖTIVIZIG)
•    Hódmezővásárhely térségi vízrendszer komplex rekonstrukciója I. ütem (ATIVIZIG)
A belvízcsatornák lefolyási paramétereinek javításával nő a csatornák vízszállító képessége, ezzel együtt nő a hasznosítható vízkészlet, és mérséklődnek a káros víztöbbletből adódó kedvezőtlen hatások. Az újonnan épült vízszint-szabályozó és vízkormányzó műtárgyak, illetve a meglévő műtárgyak funkcióbővítése és helyreállítása mind hozzájárulnak a vízvisszatartás, a vízpótlás és a kártételek elleni védekezés megvalósításához, továbbá javul a vízháztartás is az adott térségben. A projekt elősegíti a betározott természetes vízkészletek időbeli és térbeli hasznosítását, ugyanakkor hozzájárul a belvízi kockázatok csökkentéséhez, ezáltal mérsékelve az éghajlatváltozás szélsőséges hatásait (heves esőzések kártételei, aszályos időszakok).
A beruházás kivitelezői az Aqua-General Kft., illetve a KÖTIVIÉP’B Kft. voltak.
A KÖTIVIZIG területén két projektelem valósult meg. Az egyik a Villogó belvízcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója Karcag, Kunhegyes és Abádszalók térségében. A fejlesztés során kotrási munkálatokra, a meglévő műtárgyak rekonstrukciójára, töltéskorona stabilizációra, új műtárgyak és egy félig stabil szivattyútelep megépítésére került sor. A másik projektelem a Tisza-tó keleti partján található Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak mederfejlesztése és műtárgyainak rekonstrukciója volt, amely Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszaigar és Tiszaörs településeket érintette. Itt is a beavatkozások részét képezte a mederkotrás, iszaptalanítás, a meglévő vízi létesítmények rekonstrukciója, valamint újak építése.

Néhány számadat a KÖTIVIZIG-et érintő fejlesztésről

Villogó belvízcsatorna rekonstrukciós munkák:
•    mederkotrás 37,5 km hosszan
•    7 műtárgy rekonstrukciója
Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak komplex rekonstrukciója:
•    Tiszafüredi öntözőcsatorna mederburkolat helyreállítás 2 km hosszan
•    Tiszaderzsi-3. belvíz főcsatorna kotrása 5,2 km hosszan
•    Tiszaderzsi-3. bv. főcsatorna fenntartósáv kialakítása 5,4 km hosszan
•    Nagyfoki I. bv. főcsatorna kotrása 11,1 km hosszan
•    Nagyfoki II. bv. főcsatorna fenntartósáv kialakítása 6,9 km hosszan
•    34 műtárgy iszaptalanítás, tisztítása