palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Növekvő árvízi biztonság térségünkben

Növekvő árvízi biztonság térségünkben

A Közép-Tisza völgyét érintő, árvízi biztonságot növelő, folyamatban lévő fejlesztésekről számolt be Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese a Szolnokon május 8-án tartott projektrendezvényen. A beruházás az Országos Vízügyi Főigazgatóság és négy területi vízügyi igazgatóság konzorciumában, az Európai Unió és a Magyar Állam 7,459 milliárd forintos támogatásával valósul meg.

Az „Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben” címet viselő (KEHOP-1.4.0-15-2021-00030 azonosító számú) projekt keretében tervezett beavatkozások olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához.
A konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG), Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG).  
A fejlesztés az alábbi projektelemeket tartalmazza:
• Martfű Tisza bal parti töltés áthelyezése
• A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója
• A Hortobágy-Berettyó bal parti árvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítása 13 km-en Mezőtúr és Túrkeve külterületén
• A Tisza folyó bal parti töltéskorona helyzeti állékonyságának javítása 37 km-en Tiszacsege és Tiszagyulaháza között
• A Hernád folyó műtárgyainak rekonstrukciója
A KÖTIVIZIG területén, Martfűnél a Tisza folyó egy szakaszon 10-20 méterre van a töltéslábtól, ami veszélyes mederközelséget jelent. A bal parti árvízvédelmi töltés állékonyságának megőrzése miatt szükséges a töltésáthelyezés, továbbá a nagyvízi meder vízszállító képességének javítása érdekében is elengedhetetlen a beavatkozás. Itt új töltés épül 821 méter hosszon, a meglévő töltést pedig elbontják, a Cibakháza-Martfűi főcsatorna kiváltására pedig egy új 701 m-es szakasz készül az új töltéssel párhuzamosan. A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója magába foglalja a hullámverés elleni kőművek helyreállítását, pótlását, öblítő csatornákat és egyéb vízterek érintő hidromechanizációs kotrásokat, továbbá szabályzó műtárgy felújításokat.  
Az egyes projektelemek külön-külön is az árvízi biztonságot szolgálják, együttesen azonban egy komplex rendszer részeként az árvizek biztonságos levezetését teszik lehetővé, elősegítve a károk megelőzését, illetve csökkentve a védekezésre és a kárenyhítésre fordítandó magas költségeket.