palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Tisza-völgyi Műhely alapító konferencia

Szolnok, 2011. március 30.

Mintegy 65 szervezet képviselői írták alá azt a közös nyilatkozatot, amellyel Szolnokon megalakult a Tisza-völgyi Műhely. A Tisza Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács kezdeményezésére a Szolnoki Főiskola Campusán megtartott szakmai konferencián megalakuló szervezet fórumot biztosít a Tisza-völgyért tenni akarók számára, ezzel elősegítve a Tisza-völgy fenntartható fejlődését. 
A tanácskozáson Barsiné Pataky Etelka, a Duna Stratégia kormánybiztosa elmondta, az Európai Unió soros elnökeként a magyar kormány számára kiemelkedő fontossággal bír a Duna Stratégia, valamint az abban megfogalmazott célok megvalósulásának támogatása a résztvevő 14 ország együttműködésében. Ennek a nagyszabású programnak fontos része a Tisza vízgyűjtőjének kiemelt kezelése.


A Tisza vízgyűjtője egységes vízrendszert alkot, az érintett 5 ország (Magyarország, Ukrajna, Románia, Szlovénia, Szerbia) számára így elengedhetetlen az együttműködés annak érdekében, hogy a vízgazdálkodási problémák, ezzel együtt pedig a térség fejlődésének elősegítése az érintett országok és szereplők felelősségteljes közös munkájával a vízgyűjtőn belül megoldható legyen.
A nyitott, koordinációs egyeztető fórumként megalakult Tisza-völgyi Műhely alapítóinak közös célja, hogy támogatásukkal elősegítsék a Tisza Egyezmény megalkotását a vízgyűjtő országai között, benne a Tisza Vízgyűjtő Bizottság létrejöttét, amely a kormánybiztos asszony szerint a Duna Stratégia egyik zászlósprojektje lehet az elkövetkező években. A Bizottság megalakulásával több szintű és széles spektrumú kapcsolatrendszer és adathálózat alakulhatna ki a Tisza vízgyűjtőjén. A konzultációs és koordinációs szervezet országai együttműködnének a Tisza folyógazdálkodási, hidrológiai egyensúlyának biztosítása és természeti értékeinek védelme érdekében. A Bizottság nemzetközi szintű ajánlásokat, stratégiákat dolgozna ki a Tisza folyó és mellékfolyóira vonatkozóan.
A konferencia résztvevői egyhangúan elfogadták azt a közösen aláírt Tisza Nyilatkozatot, amelyben szándékukat fejezték ki a további együttműködés elősegítése érdekében.