palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT

ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT

Környezetünk értékeinek megőrzése közös felelősségünk, a jelen és jövő nemzedékek életfeltételeinek záloga. Ezt felismerve a magyar kormányzat civil szervezetek összefogásával 2011. május 21-én nagyszabású hulladékgyűjtési akciót szervez. A „TEszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” címmel megszervezett megmozdulás célja, hogy egyetlen nap leforgása alatt a lehető legtöbb szeméttől megtisztítsuk az egész országot.
Az akció sikeréhez elengedhetetlen, hogy önkormányzatok, iskolák, civil szervezetek, vállalatok és egyéni önkéntesek sokasága mozduljon meg.

Az Önkéntes szemétgyűjtési programokra jó példával szolgálhatnak a 2007 óta többek között Észtországban, Portugáliában, Szlovéniában és Romániában megrendezett akciónapok, ahol önkéntesek ezreit mozgatták meg és valóban látványos eredményeket értek el a környezet megtisztítása érdekében.

A „TEszedd 2011” önkéntes szemétszedési akció keretében országos hulladéktérkép készül az elhagyott hulladékokról, amelyek összegyűjtésére és elszállítására az akciónapon az önkéntesek és az akcióhoz kapcsolódó cégek segítségével kerül sor.
A program sikeres lebonyolításához egy nyilvános honlap készül www.teszedd.hu címmel, amely hamarosan elérhető lesz az interneten.

Nemzetközi példák

Napjainkban az önkéntesség és a közösségiség fogalma összefonódik, hiszen a többnyire az egyházak és civil szervezetek felügyelete alatt végzett közös munka „eredménye” túlmutat az önkéntesség szűken vett fogalmán.

Vannak olyan témakörök, amelyek mentén rendre szerveznek önkéntességi elvre épülő programokat. Ilyen kampányszerű rendezvényeket leggyakrabban az ún. harmadik világ országaiban tartanak, elsődleges feladatok közé tartozik a falu-újjáépítés, iskolák létrehozása, különböző missziók, az egészségügyi szolgáltatások, gyermek-, fogyatékos- és idős gondozás biztosítása.

Az önkéntesség Nyugat-Európában szintén az egyház széles körre kiterjedő szociális szerepvállalására épül. Az Európai Önkéntes Szolgálat által meghirdettetett csereprogramok az elsődleges célközönsége a 30 éven aluli lakosság, akik a külföldön végzett önkéntes munka révén fontos kulturális tapasztalatokhoz jutnak.

Az évezred elején a társadalom kiemelt figyelemmel fordult a környezetvédelem felé. Kiemelten kell szólnunk arról a kezdeményezésről, amelyet az észtek indítottak útjára, mára három másik ország is követte a példájukat.

Hogyan is kezdődött? 2007-ben az észtek nekiláttak, hogy megalkossák a „legrondább térképet” Észtországról. 2008 áprilisáig önkéntesek ezrei jelentkeztek, az eredeti tervek szerint legalább 40 ezer aktivistára volt szükség, hogy az akciót ténylegesen egy nap alatt sikerre lehessen vinni. Több tízezer illegális szemétlerakót jelöltek be a Google Earth alkalmazása révén. Az olyan cégek „támogatásával” mint pl.: Nokia a szervezők és résztvevők könnyebben tudtak kapcsolatot tartani egymással. Ugyan az a projekt tervezésekor világossá vált, hogy szükséges az NGO-k és a civilek részéről a kiemelt támogatás, mely alatt nemcsak a munkaerőt, de az anyagi szerepvállalást, felszerelést és egyéb nyersanyagok biztosítását is értik. Legnagyobb támogatás a telekommunikációs szféra (EMT, Elion) és az energia szektor részéről (Eesti Energia) érkezett. A szervezésbe élénken bekapcsolódott az ún. Észt Nonprofit Szervezetek Hálózata, anyagi és nem anyagi támogatás nyújtásával pedig az észt Környezetvédelmi Minisztérium. A köztársasági elnök és számos kormányzati szerv személyesen csatlakozott az akcióhoz.
Az akció alatt egy-két helyi szervezővel, így 227 önkormányzattal tartottak kapcsolatot, akik azontúl, hogy szemetet szedtek, biztosították a szükséges élelmiszerellátást az önkéntesek számára. Továbbá az ő felelősségük volt az összegyűjtött szemét elszállíttatása az erre kijelölt konténerekbe.

A rendezvény napján 50 ezer önkéntes kezdte meg a munkát, saját fejlesztésű software segítségével végezték az illegális szemétlerakók feltérképezését, és a szemét begyűjtésekor is ez az eszköz segített nekik tájékozódni. Az akció mindössze 5 órán keresztül tartott, 10 ezer tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze.

A legfontosabb dátumok:

  • 2008. március 5. – A média kampány kezdete
  • 2008. március 21. – Az önkéntesek nyilvántartásba vételének kezdete
  • 2008. május 3. – A nagy „Takarítási nap”
  • 2008. május 4. – Köszönetnyilvánító emlékkoncertek a nagyobb észt városokban pl.: Tallinn, Tartu, Narva


További információk, videók: http://www.teeme2008.ee/

A portugálokban is felébredt a vágy egy Tiszta Portugália iránt. A „Takarítsuk ki Portugáliát!” egy olyan mozgalom, amely civil személyek önkéntes részvételével jött létre, ugyanis deklaráltan nem jár az aktivistáknak fizetség az elvégzett munka után. A mozgalom örömmel fogadja az adományokat legyen ez anyagi, vagy a szemét szedéshez szervesen kapcsolódó eszköz (pl.: kesztyű, szemeteszsák és felajánlás a szemét elszállításában való részvétel,stb.)
A portugálok saját erősségüknek a kommunikációs kampányt tartják, hisz ez a „tiszta kezdeményezés”, több mint 100.000 portugált mozgósított az illegális hulladék lerakása kiküszöbölésére, északtól délig, az egész ország minden pontjáról. A kezdeményezést egy olyan informális szervezet vezette, amelynek deklarált célja volt, hogy „nem hoz létre alapszabályt, mellőzi a bürokráciát és a pénzt”. Az ország több száz cége, az önkormányzatok és más szervezetek támogatták szolgáltatásokkal, eszközökkel és humán erőforrásokkal. Az önkéntesek munkáját külön megnehezítette a zordnak mondható időjárás, a szervezők ezért külön köszönetet mondtak.
Tevékenységért a stáb kitüntetésben – Green Project Awards 2010 - részesült.

A lebonyolítás napja:
2010. március 20.
További információk, videók: http://www.limparportugal.org/

A szlovénok akciója egy Facebook oldallal kezdődött, melyen kezdetben 20 ezer ember jelezte részvételi szándékát. Az önkéntesek köze hamar 42 ezresre bővült. Hamarosan különböző szervezetek, multinacionális vállalatok, kormányzati és nem kormányzati csoportok csatlakoztak a rendezvényhez.


A szervezők célkitűzése volt:

  • elérni a 200 ezres önkéntes-létszámot, ami minden idők legnagyobb létszámú környezetvédelmi projekt lenne Szlovénia történetében.
  • összegyűjteni 20 ezer tonna illegális szemetet
  • megalkotni az első digitális nyilvántartást, amely az illegális szemétlerakókat jelzi Szlovénia területén
  • egyesíteni a Szlovéniában évről-évre megrendezésre kerülő szemétszedési akciókat
  • ismételten felhívni a lakosság figyelmét a környezetvédelmi témákra


2010. április 17-én tartott akcióban 210 önkormányzat, 72 partner (kormányzati és az NGO szférából egyaránt), 63 egyéb hulladékkezelő vállalat, 527 iskola és 273 óvoda, valamint 273 ezer önkéntes vett részt. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az észtek által megalkotott, a portugálok által sikerrel továbbvitt logóval ezen a site-on nem találkozunk.

Az akció napja:
2010. április 17.

További információk, videók: http://ocistimo.si/

Az ötletet a román honlapon gyakorlati példákkal vázolják: „Azért, mert a hegyekben készített fényképeken a szeméthegyek nem látszanak, még nem jelenti, hogy azok nincsenek is ott.”
2010. szeptember 25-én bonyolították le az akciót 200 ezer aktivista részvételével.
Érdekesség, hogy aktívabban vonták be lebonyolításba a román hatóságokat, több minisztérium, a rendőrség és a nemzeti parkok felügyeletéért felelős szervek egyaránt szerepelnek a támogatók között.

A honlapon visszatérnek az észt-logóhoz, a kampány neve pedig „Csináljuk meg, Románia!”. A PR tevékenységért a stáb kitüntetésben részesült.

További információk: http://www.letsdoitromania.ro