palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap

Isztambuli Vízügyi Megegyezés

Az Isztambulban 2009-ben megrendezett 5. Víz Világfórumon fogadták el az Istanbul Water Consensus (Isztambuli Vízügyi Megegyezés) c. dokumentumot, amely városok, önkormányzatok egyezménye a napjainkban tapasztalható, az urbanizációval összefüggő vízügyi problémák rendezésére. A dokumentum elsősorban a vízellátás és a csatornázás-szennyvíztisztítás területén hív fel a fenntartható megoldások követésére, az éghajlatváltozás hatásainak kompenzálására, az érintettek bevonására, a problémák integrált megközelítésére, a helyi kezdeményezések jelentőségére, valamint egyéb, (víz)politikai jellegű megállapításokat tesz.

 

A (jogi kötelezettséggel nem járó) egyezmény két részből, deklarációból és vállalásokból áll. Jelentősége az, hogy ráirányítja a figyelmet a városok, települések speciális vízügyi problémáira. (A világ lakosságának ma már több mint fele városlakó és arányuk meredeken emelkedik.)
Bár az Isztambuli Vízügyi Megegyezést nem az EU Víz Keretirányelv (VKI) célkitűzéseinek támogatására fogalmazták meg, szellemisége összhangban van a VKI törekvéseivel. A települések hatása a víztestek mennyiségi és minőségi állapotára jól ismert és ez megjelent a 2010-ben elfogadott vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben (VGT) is. A tervek megvalósítása helyi szinten is elkötelezettséget kíván a döntéshozóktól és érdekeltektől egyaránt. Ezt demonstrálhatja a városvezetés az egyezmény aláírásával, melynek vállalásai, a hazai VGT ben foglaltak szerint, gyakorlatilag mindenképpen teljesülnek.

 

2009-óta öt kontinens 784 városa csatlakozott az egyezményhez és a téma a jövő évi marseille-i 6. Víz Világfórumon (2012. március 12-17.) is napirendre kerül. Elmondható, hogy globális mozgalom fejlődött ki a kezdeményezésből. A Fórum szervezői szeretnék elérni, hogy az esemény kezdetéig 1000 aláírás gyűljön össze, és azt is célul tűzték ki, hogy a fórumokon szokásos politikai nyilatkozat foglalkozzon a városi vízgazdálkodással is.

Fentiek alapján kérjük, hogy az egyezmény aláírásával Önkormányzata képviseletében csatlakozzon az Isztambuli Vízügyi Megegyezéshez!

A megegyezés szövege angol és magyar nyelven az alábbi hivatkozásokra kattintva elolvasható vagy letölthető. Az angol nyelvű csatlakozási nyomtatvány (Validation Form) és a kitöltését segítő magyar fordítást is tartalmazó változat szintén letölthető.


Kérjük, hogy a kitöltött angol nyelvű csatlakozási formanyomtatványt az alábbi postacímre, e-mail címre vagy fax számra küldje:
Celine Dubreuil
World Water Council
Espace Gaymard
2-4 Place d’Arvieux
FR-13002 Marseille
France

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Fax: +33-491-99-41-01

Amennyiben további információra van szüksége, a részletek megtalálhatók a következő honlapon: http://www.istanbulwaterconsensus.org.