palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Kiosztották „Az év ökoturisztikai létesítménye 2011” címet

Kiosztották „Az év ökoturisztikai létesítménye 2011” címet

2011. szeptember 27. 14:59

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet a Turizmus Világnapján. Tanösvény kategóriában első helyezést ért el a tiszaörvényi (Tiszafüred) Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont nyerte el, amely idén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A díjakat Dr. Rácz András természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető és Horváth Gergely vezérigazgató adta át.

 

Magyarországon több mint 550 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenység, ezek közül tíz nemzeti park országszerte 27 látogatóközpontot, 47 bemutatóhelyet és 148 tanösvényt működtet - mondta el  a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Rácz András hozzátette: tavaly csaknem 1,5 millióan vették igénybe az ökoturisztikai szolgáltatásokat nemzeti parkokban, a látogatók száma évről évre nő.

 

„Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázatot közösen hívta életre a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt.. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Összesen 21 pályamunka érkezett az ország különböző tájairól. Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy mennyire látogató- és családbarát az adott létesítmény kínálata, mennyire élményszerűen mutatják be természeti örökségüket, vagy hogyan fűszerezik a látnivalókat gyerekeknek szóló programokkal.

A két kategória győztese korlátlan ideig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2011” címet. A pályázat egyik fő célja, hogy már az ökoturisztikai létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél is fordítsanak gondot a látogatók, köztük is kiemelten a családok igényeire.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)