palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.13.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.13.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:
Az elmúlt 24 órában nem hullott jelentős csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Záhony közelében tetőzik 670 cm-es vízállással, alatta a folyó végig árad.
A Közép-Tiszán a folyó lassan árad, a vízállás ma reggel Tiszafürednél 663 cm, Kisköre-alsónál 691 cm (I. fok 600 cm), Szolnoknál 680 cm (I. fok 650 cm) áradó volt. Az elkövetkező napokban a Közép-Tiszán az áradás intenzitása várhatóan 15-20/nap, Tisza tetőzése 800 cm felett várható Szolnok térségében.

A Zagyva Apc és Szentlőrinckáta között kismértékben árad, alatta apad. A ma reggel  észlelt vízállás Hatvannál 263 cm, Jászteleknél 417 cm apadó.
A Tarna végig apad.

A Kettős-Körös Békésnél tetőzik 698 cm-es vízállással. A Hármas-Körös végig árad. Vízállások ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 660 cm, áradó (I. fok 600 cm), Szarvasnál 724 cm, áradó (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál 696 cm, áradó volt. A Hármas - Körös Szarvasnál várhatóan750 cm felett fog tetőzni.

Hortobágy - Berettyó végig árad, az áradás intenzitása a felső és középső szakaszon 2-6 cm/nap, míg az alsó szakaszon a Hármas-Körös visszaduzzasztása miatt 20-25 cm/nap. Ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 660 cm (I. fok 600 cm), áradó volt a vízállás.


Árvízvédelem:
Az emelkedő vízállás miatt ma reggel 6.00-tól II. fokúra emeltük a készültséget a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr-Túrkeve között, valamint a Hármas-Körös Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszán.

Területünkön a Tisza-tó kivételével valamennyi vízfolyáson készültség van érvényben:
I. fok 461,34 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján a Kunszentmártontól a Csongrádi torkolatig 
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Jászberény között

II. fok 115,23  km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Karcag között
A Hármas-Körös jobb partján az Árvízkaputól Kunszentmártonig tartó szakaszon

A Tiszán levonuló árhullám miatt a következő hetekben a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 cm-rel meghaladja a nyári vízszintet, ezért a vízoldali létesítmények víz alá kerülnek. Felhívjuk a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, létesítményeiket készítsék fel a várható elöntésre.

Szolnoknál a Tisza várhatóan 800 cm-t meghaladó vízállással tetőzik a következő hetekben, ezért III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése várható. Felhívjuk a Mentetlen üdülőterületen lévő ingatlanok tulajdonosainak figyelmét, hogy ennél a vízállásnál a terület víz alá kerül, ezért készüljenek fel értékeik mentésére.
A III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésével életbe lépnek a nyáron már megtapasztalt forgalmi korlátozások: III. fokú készültségnél tilos a gáton való közlekedés, valamint hajózási tilalom lép életbe az érintett vízterületen. 

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látunk el.
A Tisza Szolnok belterületi szakaszán a partcsúszás helyreállításánál (Csáklya utca) hullámverés elleni védelmet építettünk ki, a Zagyva parti megrongálódott támfalszakasz helyreállításánál (Sebestyén körúti híd lábánál) a megépült új támfal védelme érdekében a mentett oldalon ömleszett anyagból leterhelést, megtámasztást készítettünk. Az érintett területeken fokozott figyelőszolgálatot rendeltünk el.

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 151 ember vett részt.

Belvízvédelem:
Valamennyi belvízvédelmi szakaszunkon készültség van érvényben: I. fok: Tiszakécskei, Cibakházi szakasz, II. fok: Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Mezőtúri, Kiskörei és Kunhegyesi, Karcagi szakasz, III. fok: Kisújszállási belvízvédelmi szakasz.
A belvíz miatt veszélyeztetett lakott területek, tanyák védelme érdekében soron kívül folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett. 

Az elöntött területek nagysága az elmúlt napok változékony időjárása miatt tovább nőtt, jelenleg 46 150 ha, ami meghaladja a 2010. tavaszi értéket (46 100 ha 02.28.-án).
A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 34 450 hektárt, Heves Megyében  6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 000 hektárt borít belvíz. 
Az elmúlt 24 órában 39 stabil és 13 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 3,2 millió m3 vizet emelt a KÖTI-KÖVIZIG a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt Igazgatóságunk részéről 137 fő vett részt.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Mezőtúr-Tiszazugi III. fokú készültséget rendelt el, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Mirhó-Kisfoki, a  Tisza-Kunsági, és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő vízgazdálkodási társulatok a szivattyútelepeik maximális teljesítménnyel történő működtetésével segítik a víz elvezetését, ezzel  hozzájárulva a belvíz elleni védekezéshez.

A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszaug, Tiszafüred, Kisköre, Átány, Jászboldogháza, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Cserkeszőlő, Mezőhék, Nagyrév, Kunszentmárton, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Kétpó, Sarud, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Jásztelek), míg 5 önkormányzat III. fokú készültséget rendelt el (Abony, Örményes, Kuncsorba, Tiszaföldvár, Kőröstetétlen).

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Holnap estig északi áramlással egyre hidegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a vízgyűjtők fölé. Ugyanakkor egy magassági hidegcsepp helyezkedik el középpontjával a Kárpát-medence térsége fölött. Hatására gyakran lesz erősen felhős az ég, csak kevés napsütésre számíthatunk. Többször és többfelé alakul ki havazás, hózápor. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban nem lesz jelentős. A következő napokban is megmarad térségünk fölött az északias áramlás, amellyel biztosított a hideg levegő utánpótlása. Csütörtökig a vízgyűjtőkön több helyen és több alkalommal várható hózápor, kisebb havazás. A hétvégén elsősorban a déli területeket mediterrán ciklon érheti el, nedvesebb, enyhébb levegő érkezik fölénk,  jelentősebb havazás elsősorban a déli területeken valószínű.


Lovas Attila
védelemvezető