palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megkezdődött a térség legnagyobb árvízvédelmi beruházása a Körös-zugban

Megkezdődött a térség legnagyobb árvízvédelmi beruházása a Körös-zugban

Megnyugvást hoz a Körös-zugi települések lakói számára az Új Széchenyi-terv keretében, mintegy 3,3 milliárd forintból megvalósuló, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését célzó projekt, amelynek nyitórendezvényét november 9-én rendezték Szelevényben, a 2006 tavaszán levonult, minden idők legnagyobb árhullámával szemben sikeres védekezők tiszteletére emelt emlékoszlopnál.

Az alapkőletételi ünnepségen dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja köszöntőjében felidézte a hat évvel ezelőtti eseményeket, amikor a töltésszakadás közvetlen veszélye miatt kitelepítették Csépa, Tiszasas és Szelevény lakóit, ám a sikeres összefogásnak és a kiváló vízügyes szakmai munkának köszönhetően végül megmenekültek az árvízi katasztrófától.


Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Tisza és a Hármas-Körös által körülölelt Körös-zugot védő árvízvédelmi fővédvonalon a 2006-os rekord árhullám levonulása után azonnal megkezdődtek a térség árvízi biztonságának helyreállítását szolgáló beavatkozások a közvetlenül megrongálódott töltésszakaszok helyreállításával, valamint megkezdődött a Hármas-Körös jobb parti fővédvonal magassági és szerkezeti hiányosságainak kiküszöbölését célzó fejlesztés előkészítése. - A most kezdődő beruházással egy igen nagy lépést tehetünk az árvízi biztonság helyreállítása irányában: a fejlesztés eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lesz a védelmi biztonság, valamint kiküszöböljük a védvonal magassági hiányosságait a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltés-szakaszon - mondta.
A beruházás részeként a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeren hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építik át a fővédvonalat, illetve kiküszöbölik annak keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, továbbá megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak is – tette hozzá a KÖTIVIZIG igazgatója.
A beruházás műszaki tartalma kapcsán Lukács Attila, a kivitelező Kötiviép B Kft. főmérnöke beszámolt arról, hogy a tervek szerint 2014 szeptemberére elvégzendő munkálatok során mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatnak meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot építenek ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakítanak.
Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere jelezte: 2006 tavaszán a Tiszán és a Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le, amely a térségben 3000 ember életét és otthonát fenyegette, s ami 2006 április 21-én Csépa, Tiszasas és Szelevény kitelepítésének elrendelését indokolta. A lakók egy része azonban ottmaradt és a vízügy szakembereinek irányítása mellett közreműködött a honvédség, a katasztrófavédelem és önkéntesek százait megmozgató, sikeres védekezésben. A most kezdődő beruházásnak köszönhetően azonban végre fellégezhetnek a térség polgárai. – „Az új gátszakasz úgy lesz megépítve, hogy kegyetlen nagy biztonságot ad az egész térségnek” – fogalmazott a projekt jelentőségét méltatva a település vezetője. Örömét fejezte ki, hogy a Szelevényben a belterületi magasparti töltésszakaszon is pótolják a magassági hiányt, úgy, hogy sétányszerű térburkolatot kap a töltéskorona, valamint a faluképet meghatározó Tóközei régi szivattyútelep kezelőépülete is szebbé válik. A fejlesztés közvetve, vagy közvetlenül a térség 10 települését érinti ( Tiszasas, Csépa, Szelevény, Tiszaug, Tiszakürt, Tiszainoka, Csongrád, Szentes, Mezőtúr, Mesterszállás), az itt élők közérzetét és létbiztonságát döntően befolyásolja - tette hozzá a község vezetője.

 

Az ünnepélyes projektnyitó alkalmával a szelevényi árvízi emlékmű előtt elhelyezték a beruházás alapkövét, amelyben helyet kapott egy időkapszula, benne a 2006-os eseményeket felidéző és a tervezett beruházást beharangozó képekkel, újságcikkekkel.

Az ünnepség részeként Mészáros János fotóriporter és Kabát Róbert a 2006-os védekezéskor és a kitelepítéskor készült fotóiból nyílt kiállítás a falu kultúrházában. Felkai István, a KÖTIVIZIG mezőtúri szakaszmérnöke megnyitó beszédében röviden felidézte az akkori eseményeket, különösen a legkritikusabb három nap történéseit, a védekezés során beépített irdatlan anyagmennyiséggel, a mozgósított erőforrások elképesztő nagyságával illusztrálva azt az emberfeletti munkát, amelynek köszönhetően végül megmenekült a Körös-zug.
Az összefogást, a példamutató együttműködést emelte ki pohárköszöntőjében Varga László, a KÖTIVIZIG nyugalmazott igazgatója, aki hat évvel ezelőtt a védelem vezetőjeként irányította a munkálatokat. A sikeres védekezést követően Szelevény díszpolgára címmel kitüntetett szakember elmondta, hogy a legnehezebb perceket akkor élte meg, amikor a kitelepítés elrendelésére tett javaslatot. Utalt arra, hogy amikor Szelevényben arról kellett beszámolnia, hogy a település egy esetleges vízbetöréskor gyakorlatilag menthetetlen, nem volt úriember a faluban.
Nagy Réka – Laczi Zoltán
A beruházás főbb adatai
A projekt címe: Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségében (10.08 árvízvédelmi szakasz)
Azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-2010-0006 A projekt összköltsége: 3 281 854 649 forint.
Európai uniós támogatás aránya: 85 százalék
Töltésátépítés hossza: 10 850 folyóméter
A beruházással érintett települések: Mesterszállás, Mezőtúr, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszasas, Csépa, Szelevény, Szentes és Csongrád.