palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Szimuláció a valóságban

Szimuláció a valóságban

Sikerrel zajlott le a védekezési gyakorlat

A Tiszán és a Hármas-Körösön 2006-ban levonult emlékezetes árhullámhoz hasonló helyzetet feltételezve tartott védekezési gyakorlatot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) októberben Kunszentmárton térségében. A szimuláció sikerrel zárult, több mint 200 ember résztvételével megtartott gyakorlat elérte célját – összegezte a tapasztalatokat Lovas Attila. A KÖTIVIZIG igazgatója jelezte: mindezt az indokolta, hogy az igazgatóság területén az utóbbi két évben nem került sor harmadfokú ár-, illetve belvíz elleni védekezésre.  A nehézséget pedig az Alföld közepén épp az jelenti, hogy gyakran mindkettővel, az ár- és belvízzel egyszerre kell megküzdeni.

A háromnapos gyakorlat fő célja épp ezért az volt, hogy jelentős erőforrásokat igénylő, egyidejű ár- és belvízi helyzet kialakulása esetén a különböző védekezési feladatok végrehajtását a résztvevők begyakorolják, a védelmi eszközöket megismerjék, s az együttműködő szervezetekkel zökkenőmentes legyen a munka. A szimulált helyzet azt is igazolta, hogy a közfoglalkoztatottak hatékonyan bevonhatók a védekezésbe.
A tapasztalatokról szólva Lovas Attila kiemelte: az egyidejű ár- és belvízvédekezés során jelentkező adminisztráció a védvonalra kivezényelhető műszakiak számát tovább csökkenti, ezért javaslatot tesz az adminisztrációs igények felülvizsgálatára. Biztosítani kell továbbá annak a lehetőségét, hogy a védekezésben résztvevő közfoglalkoztatottakat ne csak 8 órában lehessen foglalkoztatni, hanem az árvízvédekezés jogszabályi előírásaihoz igazodva, 12 órás munkarend legyen érvényesíthető esetükben is.
A gyakorlat során bevetették a Védelmi Osztagot, amelynek tagjai a kunszentmártoni magasparton – közfoglalkoztatottak közreműködésével – „Nagyrév 2000” típusú, saját fejlesztésű, mobil támfalrendszert építettek ki 200 méter hosszúságban. Ezúttal bebizonyosodott, hogy ez a technológia, szakértő irányítással, de képzetlen, ilyen jellegű munkát korábban nem végzett közfoglalkoztatott munkaerő igénybevételével is hatékonyan és gyorsan kiépíthető. Megfelelő előkészítés és anyagellátás mellett, folyamatos munkával, a jelenlegi tapasztalatokból kiindulva 24 óra alatt a 600 méter hosszon kiépíthető a magasparton ez a támfalrendszer.
Az utolsó napon a résztvevők (törzs, szakcsoportok, védelmi szakaszok, Védelmi Osztag, ellenőrök, vízgazdálkodási társulat vezetője) a megyei védelmi bizottság titkárának bevonásával kiértékelték a tapasztalatokat. Megállapították, hogy a gyakorlat jó alapot szolgáltat az elkövetkezendő „éles” védekezések kiforrottabb végrehajtásához, illetve a jövőbeni, a védelmi bizottsággal, a katasztrófavédelemmel közös gyakorlat lebonyolításához – fogalmazott Lovas Attila.