palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Dupla szülinap: 40 éves a Kiskörei Vízlépcső, 35 éves a Tisza-tó

Dupla szülinap: 40 éves a Kiskörei Vízlépcső, 35 éves a Tisza-tó

A kerek évfordulók apropóján idén háromnapos rendezvénysorozattal ünnepeljük a Tisza-tó napját. Negyven évvel ezelőtt, pontosan 1973. május 16-án adták át a Kiskörei Vízlépcsőt, amely alapvetően a Tisza áradásainak szabályozását, s az ország egyik legszárazabb térségében az öntözéses gazdálkodás lehetőségének széles körű megteremtését hivatott szolgálni, a duzzasztás második ütemeként pedig 1978-ban kialakult a Tisza-tó.

A magyar vízgazdálkodás méltán legnagyobb művének nevezett létesítmény azóta is meghatározó szerepet tölt be az egész Alföld társadalmi és gazdasági életében.
A 127 négyzetkilométer felületű mesterséges tó - nyári duzzasztási szintnél - 123 millió köbméter vizet tároz, körzete népszerű üdülőterületté, horgászparadicsommá, az aktív- és ökoturizmus fellegvárává vált, s az elmúlt évtizedekben a természet egyedülálló ökoszisztémákkal ajándékozott meg itt bennünket.
A jubileumi rendezvények részeként hétfőn térségbeli általános iskolások adtak számot arról, hogy ki tud többet a tározóról, ma pedig - dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterek fővédnökségével -, Tisza-tó 2014-2020 címmel egész napos szakmai konferenciát tartanak a Kiskörei Szakaszmérnökségen. Szó lesz a tavat és térségét érintő fejlesztési irányokról, a Tisza-tó Nemzeti Programról, a 6,6 milliárd forintos, igazgatóságunk menedzselésében megvalósuló Komplex Tisza-tó Projektről, megtudhatjuk, milyen turisztikai élményígéreteket kínál a jövőben ez a térség, hogyan lehet a tó biztonságát növelni, hallhatunk a természetvédelmi, halgazdálkodási fejlesztési elképzelésekről, sőt, a biológiai szúnyoggyérítés aktualitásairól is.  
Szerdán ismert emberek és politikusok részvételével az érdeklődők körbe kerékpározhatják a tavat, de lesznek, akik futva teszik meg a távot.