palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem További, szakembereinkből álló csapat indul a dunai árvízhez

További, szakembereinkből álló csapat indul a dunai árvízhez

Az előrejelzések szerint sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb vízszintek a Dunán. A gigantikus erőket felvonultató védekezésből igazgatóságunk eddig is kivette részét, immár 173 munkatársunk, döntően műszaki irányítóként dolgozik éjjel-nappal a Szigetköztől Komáromig, többségük vasárnap, illetve hétfő óta. Ezen kívül a hét folyamán összesen mintegy másfélmillió zsákot és más, a védekezéshez szükséges eszközöket (fáklya, fólia, helikopteres felfüggesztő kötél stb.) juttattunk el a történelmi léptékű árvízhez. Ma további 17 fős, műszaki irányító, gépész és őrszemélyzet alkotta csapat utazik a leginkább veszélyeztetett térségekbe.

Időközben a napokban lehullott csapadék következményeként kisebb árhullámok indultak el a Zagyván és a Tiszán, s növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága igazgatóságunk területén, elérte a 2400 hektárt. A befogadók vízszintjének emelkedése és a szivattyútelepek üzembe helyezése miatt a Jászberényi belvízvédelmi szakaszon pontszerű másodfokú, míg a Jászkiséri, Cibakházi és Kunhegyesi szakaszon elsőfokú készültséget kellett elrendelni. Várhatóan a hétvégén a karcagi belvízvédelmi szakaszon is indokolttá válik a készültség. Az elmúlt 24 órában a szivattyútelepek 200 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.
A mentesítési munkálatokat nehezíti munkatársaink átvezénylése a dunai árvízvédekezéshez, ezért átmenetileg a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szakemberei segédkeznek a szivattyútelepi feladatok ellátásában.