palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.24.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.24.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Áldott, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék.
Az enyhe időjárás következtében a hegyekben megkezdődött a hó olvadása, amely a felső szelvényekben helyenként 100 cm-t meghaladó vízszintemelkedéseket okozott. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Szolnok térségében tetőzik, alatta a folyó tovább árad. A vízállás ma reggel Tiszafürednél 714 cm, Kisköre-alsónál 841 cm (III. fok 800 cm), Tiszaroffnál 896 cm apadó, Tiszabőnél 888 cm, apadó, Szolnoknál 850 cm (III. fok 800 cm), a tetőzés közelében van, Tiszaugnál 613 cm áradó volt. Az áradás várható üteme Szolnok alatt 5-10 cm/nap lesz.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

  • Szolnok:        849 cm                      a tetőzés közelében van
  • Tiszaug:        720-730 cm                december 24-25.

 


A Zagyva és a Tarna végig árad.
A Fehér és a Fekete Körösön az enyhe időjárás következtében hóolvadás indult el. Ennek következtében a felső szelvényekben 50 cm-100 cm közötti vízszintemelkedés figyelhető meg. A Kettős és Hármas Körös is árad, a Hármas-Körös alsó szelvényeiben az áradást a Tisza visszaduzzasztó hatása még növeli is. A vízállás ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 615 cm, (I. fok 600 cm), Szarvasnál 706 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 756 cm, áradó volt.

A Hortobágy – Berettyó felső és középső szakaszán az apadás megállt, az alsó szakaszon a Hármas-Körös áradásának hatására 10 cm/nap emelkedő tendenciájú. Ma reggel Borznál 358 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 615 cm (I. fok 600 cm), áradó volt a vízállás.

A Tisza középső szakaszán 10-20 %-os jégzajlást jelentettek.

 

Árvízvédelem:

Tegnap este 18.00 órától II. fokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében. A Tisza teljes középső szakaszán, valamint a Zagyván, a torkolat és Újszász között, továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A következő árvízvédelmi fokozatok vannak érvényben Igazgatóságunk területén:
I. fok 37 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól az Árvízkapuig tartó szakaszon   
II. fok 80 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
III. fok 413 km hosszon:
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A következő korlátozások továbbra is érvényben vannak az árvízi helyzetre való tekintettel:

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás is.

Az érintett Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalok általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el a Tisza teljes középső szakaszán.

A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. A jelenlegi védekezési időszak alatt összesen fakadóvizet 52 km-en, elöntést 71 ha-on, talpszivárgást  8 590 m-en, szivárgóvizet 4 600 m-en észleltünk..
A szolnoki Tiszeligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, a készültségi fokozatnak megfelelően 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A gátak nem csak a vizek kártételeinek vannak kitéve, hanem Tiszasüly térségében az elárasztott hullámtérről menekülő hódok is a védtöltésekben kerestek menedéket, ezzel rongálva a gátakat. A jelenséget a természetvédelmi őrökkel közösen figyelemmel kísérjük és szükség esetén a megfelelő intézkedéseket megtesszük. Megtörtént a felkészülés a kiskörei hullámtéri duzzasztómű zárására. A tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a drénaknában összegyülekezett fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, a védműveket ellenőrizzük.
Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 877 fő vett részt.

Belvízvédelem:

I. fokú bekvízvédekezési készültség van érvényben a Cibakházi és Mezőtúri szakaszon, II. fokú a készültség a Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, Kisújszállási és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi szakaszon továbbra is III. fokú készültséget tartunk fenn.
Igazgatóságunk területén az elmúlt napon az elöntött területek nagysága nem változott:  44 700 ha, amiből 11 850 ha vetés, 15 550 ha szántó és 11 300 ha  rét és legelő.  Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 40 985 hektár van víz alatt. A KÖTI-KÖVIZIG terültén Jász-Nagykun-Szolnok megyében 32 950 ha, Heves megyében 6 100 hektárt, Pest megyében 4 600 hektárt és Bács-Kiskun Megyében 1 050 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 8 mobil szivattyúval összesen mintegy 2 millió m3 vizet emeltünk a befogadókba. A Német-éri belvízcsatorna mentesítése végett, naponta mintegy 40 ezer m3 vizet vezetünk át a Nagyiváni szükségtározóban.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 76 fő vett részt.

A védekezési munkák keretében szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A főcsatornák teltsége 50-100%-os.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú  készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 11 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Sarud, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Jásztelek és Tószeg). 17 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas és Tiszabura), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A délről érkező hatalmas mediterrán ciklon lassan helyeződik északkelet felé, vonulása során vízgyűjtők-szerte jelentős csapadékot okoz. Eleinte a esőre, záporesőre kell számítani, majd egyre nagyobb területen havazásra. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban általában 7-15 mm között alakul. 
A ciklon hidegfrontja a keleti területeket elérve lelassul, ezért ott egészen vasárnap délutánig több helyen várható csapadék, amely akkor már hó lesz. Ezzel egy időben nyugat felől anticiklon épül ki Közép-Európa felett, amely a következő héten a vízgyűjtők időjárásának fő meghatározója lesz. A vízgyűjtők keleti, délkeleti területein a jövő hét elején több helyen alakulhat ki havazás, másutt nagy területen számottevő csapadék nem valószínű, néhol előfordulhat lokális hóesés. A 0 fok magassága kezdetben 2000 m körül várható, majd vasárnapra mindenütt a talajig süllyed.

Áldott, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

 

Lovas Attila
védelemvezető