palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.25.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.25.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

 

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, az enyhe időjárás következtében azonban a hegyekben folytatódott a hó olvadása, amely a felső szelvényekben folyamatos vízszintemelkedéseket okozott. Vásárosnamény és Tokaj térségében a Tisza újra árad.
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfű térségében tetőzik, alatta a folyó tovább árad. A vízállás ma reggel Kisköre-alsónál 826 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 847 cm (III. fok 800 cm), apadó. Tiszaugnál várhatóan ma és holnap tetőzik a Tisza árhulláma 725-730 cm-es vízállással. Az apadás várható üteme Tiszafüred - Szolnok közötti szakaszon 5-14 cm/nap.

A Zagyva –Tarna rendszerben mind két folyó végig árad.

A Hármas-Körös mellékágain folyamatos vízszintemelkedést figyelhetünk meg. A vízállásk ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 627 cm, (I. fok 600 cm), Szarvasnál 719 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 770 cm, áradó volt.

A Hortobágy – Berettyó vízállása Borznál 355 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 627 cm (I. fok 600 cm), áradó volt.

A Tisza középső szakaszán 10-30 %-os jégzajlást jelentettek.

Árvízvédelem:

A Hortobágy-Berettyón tapasztalt vízszintemelkedés miatt ma déltől újból I. fokú készültséget rendelünk el a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr-Túrkeve között.

A következő árvízvédelmi fokozatok vannak érvényben Igazgatóságunk területén:
I. fok 67 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
II. fok 80 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csonrágdtól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás közötti szakaszon
III. fok 413 km hosszon:
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A III. fokú készültséggel érintett szakaszokon továbbra is korlátoztuk a gáton történő közlekedést, illetve az érintett vízterületeken - a Tisza teljes középső szakszán - tilos a hajózás is.

Az érintett Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalok általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el a Tisza teljes középső szakaszán.

A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. Fakadóvizet már 62 km-en, , talpszivárgást  9 690 m-en, szivárgóvizet 4 600 m-en észleltünk. A magas vízállás miatt 86 hektáron tapasztaltunk elöntést.
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A gátak nem csak a vizek kártételeinek vannak kitéve, hanem Tiszasüly térségében az elárasztott hullámtérről menekülő hódok is a védtöltésekben kerestek menedéket, ezzel rongálva a gátakat. A jelenséget a természetvédelmi őrökkel közösen figyelemmel kísérjük és szükség esetén a megfelelő intézkedéseket megtesszük.
Tegnap délelőtt megtörtént a kiskörei hullámtéri duzzasztómű zárása. A lakott területek, illetve épületek védelme érdekében több helyen is szivattyúzást végzünk: folytatódik a tiszaburai református templom közelében lévő drénaknában,  valamint a szolnoki Gutenberg téri lakóház pincéjében lévő aknában felgyülemlett fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába.  Jászalsószentgyörgyön, a Vadasi zsilipnél a záportározóban felgyülemlett vizet szivattyúzzuk a Zagyvába. Szolnokon a „Százlábú „ híd nyílásaiból az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítását megkezdtük.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 836 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Ma déltől II. fokú készültséget rendelünk el a Mezőtúri belvízvédelmi szakaszon, az enyhe időjárás miatt megnövekedett szivattyútelepi üzemre való tekintettel. I. fokú bekvízvédekezési készültség van érvényben a Cibakházi szakaszon, II. fokú a készültség a Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, Kisújszállási és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi szakaszon továbbra is III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Igazgatóságunk területén: jelenleg 46 650 ha van víz alatt. A KÖTI-KÖVIZIG működési terültének Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 34 250 hektár, Heves megyében 6 750 hektár, Pest megyében 4 600 hektár és Bács-Kiskun Megyében 1 050 hektár került víz alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 40 520 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás miatt a szivattyútelepek üzemórái megemelkedtek, a 35 stabil és 8 mobil szivattyú összesen mintegy 2,6 millió m3 vizet emelt át a befogadókba.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 76 fő vett részt.

A védekezési munkák keretében szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT  II. fokú  készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 11 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Szászberek, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Sarud, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Jásztelek és Tószeg). 17 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Tiszaszőlős, Jászkarajenő, Fegyvernek, Karcag, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas és Tiszabura), míg 2 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen) továbbra is III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A Kárpát-medence felett intenzív ciklon örvénylik, amely ma napközben lassan északkelet felé helyeződik. A ciklon előoldalán áramló igen enyhe levegőben eleinte még sokfelé kell esőre, záporesőre  számítani,  amely a ciklon hátoldalán majd egyre nagyobb területen havazásba megy át. Vasárnap reggelig a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Tisza vízgyűjtőin általában 10 - 20 mm között várható, sőt a Tisza felső szakaszán meghaladja a 25 mm-t. Vasárnaptól a beáramló hideg levegő miatt már mindenütt havazás várható, ennek mennyisége azonban nem lesz jelentős, a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sehol sem haladja meg az 5 mm-t. A jövő hét folyamán hideg, téli idő várható, főként a déli és keleti területeken valószínű több alkalommal kisebb havazás, de jelentősebb csapadékra nem kell számítani.

Lovas Attila

védelemvezető