palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Újra nyári vízszint a Tisza-tóban

Újra nyári vízszint a Tisza-tóban

Hozzá kell szoknunk, hogy az Alföld közepén akár egy éven belül is előfordulhat harmadfokú ár- és belvíz, illetve súlyos vízhiányos időszak. Idén mindhárommal szembesültünk. A nyáron hetek teltek el említésre érdemes csapadék nélkül, ezért a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság előrelátó módon - az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével – a gazdálkodó szervezetek és a természet vízigényei alapul vételével a Kiskörei-tározó vízszintjének 10 centiméteres emelését kezdte meg július 17-én.

Az így betározott plusz 10 millió köbméter víz nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy drasztikus vízkorlátozás nélkül vészelhettük át a forró, csontszáraz nyári időszakot, és az Alföld középső részének természetes flóra és faunája sem sínylette meg jelentősen a szélsőségesen aszályos periódust. Azóta megérkezett több hullámban a csapadék, és a Tisza-tó mától ismét a szokásos nyári vízszinten „terpeszkedik”.
A vízszint visszaállítását is oly módon végeztük a napokban, hogy az energiatermelés zavartalan folyt. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel felfrissült a Kisköre alatti folyószakasz, a kompok is biztonsággal üzemelhettek.
A téli vízszintről a hagyományos egyeztető tárgyalást október 1-én tartjuk Kiskörén.