palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Interaktív lakossági fórum az Alcsi-Holt-Tiszáról

Interaktív lakossági fórum az Alcsi-Holt-Tiszáról

Érdeklődő helybeliekből, építő javaslatokból, gondolatébresztő megoldásokból egyaránt nem volt hiány az Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja kapcsán október 16-án este tartott lakossági fórumon. A kertvárosi művelődési ház nagytermének ajtajára ki lehetett volna tenni a „megtelt” táblát.

Az eseményen elsőként Lovas Attila, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője ismertette a 397 millió forintos beruházás szükségességét. Hangsúlyozta: ez a most kezdődő fejlesztés lényegében a holtág vízpótló útvonalainak rekonstrukcióját foglalja magába, amit nélkülözhetetlen partrendezési beavatkozások egészítenek ki. Reményét fejezte ki, hogy a projekt folytatódhat a megközelítően egymillió köbméter iszap eltávolítását lehetővé tevő kotrási munkálatokkal, amelyekre a 2014-2020 közötti európai uniós büdzsé biztosíthat forrást.
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere emlékeztetett a tiszai ciánszennyezésre, az ökológiai katasztrófa ugyanis felértékelte a holtág tartalék vízbázis szerepét. Kiemelte az Alcsi  sportban betöltött szerepét, jelezve, hogy a kajak-kenu hazai élvonalának képviselő rendre az itt kialakított versenypályán adnak egymásnak randevút, de érkeztek már ide ausztrál, új-zélandi és kanadai válogatott sportolók is.
A kivitelezés ütemtervéről számolt be Kökény József, a Vízép-Kör Kft. ügyvezető igazgatója.   Mint mondta, a szükséges fa- és cserjeirtással már végeztek, s a jövő héten megkezdődhet a víz felől, pontonról a Kertvárossal szomszédos 500 méteres szakaszon a partbiztosítás kialakítása, a kövek elhelyezése. Október utolsó, november első hetében indulhat a fedett csatorna felújítása, bélelése. Hozzátette: ha az időjárás kedvezően alakul, a projekt keretében elvégzendő munkák csaknem kétharmadát szeretnék még ebben az évben befejezni. 
Elkészült az Alcsi-Holt-Tisza tervezett kódexének (a holtágat használók magatartási szabályainak gyűjteménye – a szerk.) második olvasata – osztotta meg a jelenlévőkkel Tornóczky György, az Alcsi-Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.
A fórum további részében az előadókhoz tucatnyi kérdés érkezett, köztük a vízügyi szervezet kompetenciáját meghaladóak, például a városrész új forgalomszervezési lehetőségeiről. A projekt kapcsán az eltávolított fák pótlási lehetőségeiről, a Holt-Tisza utca elején a víz felőli korlát építésének szükségességéről, a lebontott stégek sorsáról érdeklődtek a jelenlévők. Szalay Ferenc, Lovas Attila, valamint a kivitelező cég első embere örömmel fogadták az észrevételeket, s ígéretet tettek arra, hogy a felmerült javaslatokat beépítik a beruházás megvalósítása során.