palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2010.12.28.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2010.12.28.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza felső vízgyűjtőin területi átlagban nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, viszont helyenként 12 mm-t meghaladó értéket is mértek.
A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynél 677 cm-en tetőzött ma, a kora hajnali órákban.
Ma reggel a Tisza vízállása Vásárosnaménynál 674 cm, apadó, Tokajál 677 cm áradó tendenciájú volt.
A Közép-Tiszán a vízállás ma reggel Tiszafürednél 693 cm, változatlan,  Kisköre-alsónál 800 cm (III. fok 800 cm), Tiszaroffnál 858 cm, Tiszabőnél 858 cm, , Szolnoknál 837 cm (III. fok 800 cm), apadó, Tiszaugnál 732 cm, változatlan volt.
A Tisza felső szakasziról érkező árhullám Kiskörénél 1-1,5 nap múlva 790 cm, Szolnoknál 2-3 nap múlva 820 cm közelében megfordítja a folyó addigi apadását.


Várható tetőző vízállások a vásárosnaményi tetőzés alapján:


Várható tetőző vízállás :        Tetőzés időpontja:

  • Tiszafüred                     700-710 cm                január  2.
  • Kisköre-alsó                  800-830 cm                január  3.
  • Szolnok                        820-850 cm                január  4.
  • Tiszaug                        735-765 cm                január  4.

 


A Zagyva-Tarna árhulláma Jászteleknél tegnap  504 cm-es vízállásnál tetőzött. Ma reggel 07:00 órakor észlelt vízállás Hatvannál 199 cm, Szentlőrinckátánál 247 cm, apadó. A Tarna vízállása, ma reggel 07:00 órakor Verpelétnél 120 cm, Tarnamérán 205 cm, Tarnaörsnél 326 cm, apadó.
A Körösök külföldre eső vízfolyásain folyamatos apadást figyelhetünk meg. A vízállás ma reggel Mezőtúr - Árvízkapunál 668 cm, (I. fok 600 cm), Szarvasnál 755 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 800 cm, áradó volt. A tetőzés Mezőtúr-Árvízkapunál 680 cm közelében, Szarvasnál 770-780 cm között várható december 30-án.
A Hortobágy – Berettyó vízállása ma reggel 07:00 órakor Borznál 384 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 668 cm (I. fok 600 cm), áradó volt.

Ma reggel a Tisza középső szakaszán 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás, -15 0C alatti minimális hőmérsékletekkel. A hideg hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke péntekre eléri az 50-70 %-os borítottságot. Az úszó jégtáblák vastagsága péntektől meghaladhatják az 5 cm-t, majd a jövő hét elejétől megközelíthetik a 10 cm-t.


 

Árvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán Igazgatóságunk területén nem történt változás az árvízvédelmi készültségi fokozatokban. Továbbra is valamennyi védelmi szakaszon,  640 km hosszon tartunk fenn árvízvédelmi készültséget.

II. fok 175 km hosszon:
A Hármas-Körös jobb partján Csonrágdtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva Jobb és Bal partján Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszon
III. fok 465 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, valamint Kisköre és Tiszafüred között
A Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

A tartós hideg és a jégképződés miatt I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon. Két jégtörő hajót, valamint a hajózsilip és a vízlépcső szegmenstábláinak fűtőberendezését készenlétbe állítottuk, hogy kivédjük a fagyás és az áradás miatt feltorlódó jégtáblák okozta károkat.


A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen jelentkeznek az árvízi jelenségek. Fakadóvizet az elmúlt napon 7 430 m-en, szivárgóvizet újabb 700  m-en észleltünk valamint további 88 ha került víz alá a magas vízállások miatt. 
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
Tiszakürtön  a buzgár bevédése megtörtént, a töltéslábaknál felgyülemlő fakadóvizek elvezetését folyamatosan végezzük. A  Milléri, a Szórói és a Tiszaroffi gátőrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadóvizet. A Tiszabura belterületén összegyűlt fakadóvíz elleni védekezéshez a JNKSZ megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosít nagy teljesítményű szivattyút.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 993 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap hideg időjárásának köszönhetően csak kis mértékben nőtt az elöntött területek nagysága. Igazgatóságunk működési területén jelenleg 52 400 hektárt borít víz amiből 14 600 ha vetés,      18 100 ha szántó és 12 700 ha rét, legelő. II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
A KÖTI-KÖVIZIG működési terültének Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 39 650 hektár, Heves megyében 6 950 hektár, Pest megyében 4 600 hektár és Bács-Kiskun Megyében 1 200 hektár került víz alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 47 005 hektárt borít belvíz. A súlyosbodó belvízi helyzet miatt újabb mobil szivattyúkat kellett a véedekezésbe beállítani az elmúlt 24 órában, így a 44 stabil és 12 mobil szivattyútelep összesen 6,3 millió m3 vizet emelt át a befogadókba, ami az  idén mért legnagyobb átemelt vízmennyiség.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 110 fő vett részt.

A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A Perje belvízcsatorna és Közös főcsatorna kotrási és depónia munkái a tegnapi napon befejeződtek. A Nagyfoki belvízcsatorna és a Mezőtúri VI. csatorna kotrási munkálatai továbbra is folytatódnak.
A Kunmadarastól délre elhelyezkedő juhászati telep állatállományának értékmentése miatt a közeli belvízcsatornából a tanya körüli legelőre engedik ki a vizet és folytatódik a tanyaépület körüli kisebb körtöltés megépítése.
A főcsatornák teltsége 80-100%-os.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a  Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, a Jászkiséri és a  Hanyi-Sajfoki VGT II. fokú készültséget tart fenn.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Hevesvezekény, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány és Tószeg). 17 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Tiszakécske, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő,  Karcag, Örményes, Kuncsorba, Tápiószőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Sarud és Jásztelek), míg 5 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Tiszaszőlős és Fegyvernek) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Szerda reggelig egy északról délkelet felé helyeződő magassági hidegörvény alakítja időjárásunkat. Hatására főként az északi és a keleti területeken várható havazás, hózápor, amelynek mennyisége területi átlagban 1-2 mm körül alakul.         A hétvégén, illetve a jövő hét közepén érintőleges hidegfrontok vonulnak kelet, délkelet felé. Vonulásukat havazás, hózápor kíséri, de a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a vízgyűjtők legnagyobb részén nem lesz jelentős. A hőmérséklet alakulásában számottevő változásra nem számíthatunk.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető