palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Javuló árvízi védképesség Szolnokon

Javuló árvízi védképesség Szolnokon

A 2,4 milliárd forintos, 85 százalékban európai uniós támogatású szolnoki árvízvédelmi fejlesztési projekt bő egy éve kezdődött kivitelezése jól láthatóan a vége felé közeledik. Ez az összesen 6 kilométeres szakasz az igazgatóság kezelésében lévő fővédvonalak hosszának még az 1 százalékát sem éri el, azonban méltán lehet az egyik legfontosabbnak nevezni, miután Szolnok védelmét biztosítja.

Annak ellenére, hogy 75 százalékos a projekt készültsége, mind műszaki, mind pedig pénzügyi értelemben, az alapbiztonságot már képes ellátni – jelentette be Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a december 5-én, székházunkban tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vettek dr. Bene Ildikó és Szalay Ferenc országgyűlési képviselők is.

Az igazgató elmondta: a földműves létesítmények - a volt papírgyártól a Sasi- kanyarig, mintegy öt kilométeren – 98-100 százalékban elkészültek, így maga a földmű már képes az árvízvédelem ellátására. A Répa, Retek utcák térségében is megoldódik a korábbi nagy árvizek során keletkezett, nagy mennyiségű fakadóvízből eredő probléma, közel egy kilométer hosszan ugyanis szivárgó épül. A szennyvíztisztító mögött az 1400 méternyi új nyomvonalú töltés készültsége 98 százalékos, azért ennyi, mert két zsilip építése még hátravan, továbbá a töltéskorona burkolása, lehetővé téve a kerékpáros közlekedést – tette hozzá.
A belvárosi szakaszt nevezte a munkálatok leglátványosabb részének Lovas Attila. Mint fogalmazott: gyakorlatilag a védképesség itt is biztosított, a támfal egy rövid szakaszt kivéve áll, a kulisszanyílások lezárható állapotban vannak, így a védelmet már biztonságosan meg lehet szervezni. Egyéb, látványos, kiegészítő létesítmények – például a burkolatok, világítóberendezések - építése, elhelyezése van még hátra, ez adja a munka lassabb részét, mert ügyelni kell arra, hogy ne csak jó, hanem szép is legyen minden. Felhívta a figyelmet két látványelemre, egyrészt a régi támfal az új sétányon elhelyezett darabjára, másrészt pedig a közúti híd lábánál lévő szakaszra, amelynek látványterveit az igazgatóság internetes honlapján szavazásra bocsátottunk. (Mint arról beszámoltunk, az öt látványtervre összesen kétezret meghaladó számú elektronikus voks érkezett – a szerk.) 
A KÖTIVIZIG vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy az átépült Tisza-parti sétány a városi új színfoltja lehet. – Terveink szerint jövő tavasszal - ha az időjárás is szövetségesünkké válik – megtörténhet a vízirendőrségtől a gyaloghídig terjedő sétányszakasz műszaki átadása – fejtette ki Lovas Attila, majd köszönetet mondott a városvezetőknek, a szolnokiaknak és a sajtónak a projekt megvalósításához nyújtott segítségért.
Dr. Bene Ildikó arról szólt, hogy szolnokiakat már sokszor próbatétel elé állította a Tisza. Ezért nagyon fontos, hogy ez védvonal úgy készül el, hogy biztonságban tudhatjuk a várost, ráadásul megszépül a Tisza-part.
Az 1999-es és a 2000 évi árvizet idézte fel Szalay Ferenc polgármester, hangsúlyozva, hogy a természeti megpróbáltatás sok-sok pozitívumot is hozott, így az együttgondolkodást, az összefogást. Emlékeztetett arra, hogy az akkori helyzet hívta életre a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése programot, amit dr. Nagy István indított el, majd Varga László folytatta, Lovas Attila pedig – mint fogalmazott - mondhatni formába önti az akkori gondolatokat. Képviselőtársához hasonlóan köszönetet mondott mindazoknak, akik a legnagyobb szakmaisággal kidolgozták ezeket a terveket, s harcoltak azért, hogy források is legyenek hozzá, valamint a kivitelező Kötiviép B’ Kft-nek a magas színvonalú munkáért.
A városvezető úgy vélte, hogy az új sétány, a támfal büszkesége lesz Szolnoknak, méltatva annak városképi, turisztikai jelentőségét. Végül jelezte: ha a védekezésre fordított pénzt hamarabb valós fejlesztésekre fordítjuk, rengeteget spórolt volna az ország.
A beruházás számszaki adatait, Lukács Attila, a kivitelező Kötiviép B’ Kft. főmérnöke ismertette. Megköszönte a bizalmat és a biztatást, s ígéretet tett arra, hogy a legjobb tudásukkal rászolgálnak erre.

Az eddig elvégzett kivitelezési munkák

Iparterület

Szent István Tisza-hídtól délre fekvő szakasz:

57+550-61+198 töltéskilométer (3.648 folyóméter):
-   a töltés elkészült a humuszolással, füvesítéssel együtt, 100 százalékos készültségű,
-   a közműkiváltások folyamatban vannak,
-   hátralévő munkák: hullámtéri véderdősáv kialakítása, töltéstartozékok elhelyezése, anyagnyerőhely rekultivációja.

Szent István Tisza-hídtól északra fekvő szakasz:

61+900-63+278 tkm (1378 fm):
-   a töltés 98 százalékban elkészült, a humuszolással együtt,
-   a közműkiváltások, gravitációs vasbeton műtárgykeresztezések építése folyamatban vannak,
-   hátralévő munkák: töltéskorona, rámpák aszfaltburkolatának elkészítése, töltéstartozékok elhelyezése.

A teljes iparterületi szakaszon eddig beépített
- földmennyiség: mintegy 162 ezer köbméter,
- RENO matrac rézsűvédelem: 7 200 négyzetméter,
- mentett oldali szivárgó a töltésláb mellett: 975 folyóméter.

Belterület

A Zagyva-parti szakasz elkészült, műszaki átadás-átvétele a nyáron megtörtént.

Tisza-parti szakasz:

-    töltésépítés: készültség 98 %, hátra vannak a mentett oldali korona (a leendő sétány alatt) alakító munkái,
-    vasbeton parapetfal, illetve vb. szögtámfal építés: készültség 95 %, jelenleg a vb. szerkezet befejezése zajlik, jövőre helyezik el a fedköveket és történik meg a lábazat festése. A kulisszanyílásokat úgy alakítják ki, hogy az esetlegesen bekövetkezendő árvíz esetén már a raktáron lévő kulissza gerendákkal lehessen védekezni,
-    vasbeton monolit rézsűburkolat készültség 75 %, az erre kerülő betonba rakott terméskő burkolat készültsége pedig 40 %,
-    vasbeton nagylépcsős rézsűburkolat készültsége 75 %,
-    földrézsűn lévő, homokos kavics ágyazatra kerülő betonba rakott terméskő burkolat készültsége 100 %,
-    töltésláb mellé épülő bentonitos szivárgás gátló résfal készültsége szintén 100 %,

A parapetfal mentett oldalán lévő munkák (töltésszivárgók, sétányok térburkolata) annak védelmében készülhetnek az időjárás függvényében.

Közműkiváltások
- elkészült:
- hídfőnél lévő termálvezeték,
- parttal párhuzamos gázvezeték,
- vízirendőrségnél lévő ivóvízvezeték,

- folyamatban van:
- a parapetfalban elhelyezendő - vagy átvezetendő - hírközlési vezetékek, térvilágítás védőcsövezése
- töltésszivárgó építése a sétányok közötti elválasztó sávban.

Eddig beépített mennyiségek a Zagyva- és Tisza-parton:

-    a szivárgás gátlására illetve a szivárgási út növelésére tervezett bentonit zagyos résfal 550 köbméter
-   a tervezett pavilonnál a 40 darab 10 méter hosszúságú, NA60 átmérőjű, fúrt vasbeton cölöpre (115 köbméter) létesülő vb. szögtámfal: 120 köbméter,
-    töltésépítés: kb. 14 200 köbméter,
-    parapetfal: 975 folyóméter,
-    vb. rézsűburkolat: 639 köbméter,
-    vb. nagylépcső: 565 köbméter,
-    térkő: 390 négyzetméter,
-    szivárgó: 390 folyóméter,
-    homokos kavics ágyazatra kerülő, betonba rakott terméskő burkolat: 1 105 köbméter,
-    vb. burkolatra kerülő betonba rakott terméskő burkolat: 410 köbméter,
-    kulisszanyílás: 14 db 3,0 folyóméter széles, 1 db 5,0 fm széles.