palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Célegyenesbe fordult az Alcsi-Holt-Tisza beruházás

Célegyenesbe fordult az Alcsi-Holt-Tisza beruházás

A végéhez közelít a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja elnevezésű, 397 millió forint költségű, európai uniós támogatású projektünk megvalósítása.

A munkálatok körülbelül 85 százalékával már végzett a kivitelező VÍZÉP-Kör Kft.
Mintegy 5000 tonnányi terméskő felhasználásával, úszó ponton segítségével megtörtént a rézsűvédelem kialakítása mind az északi, mind pedig a nyugati partszakaszon. Az élő Tiszával gravitációs összeköttetést biztosító fedett csatorna bélelése, beton felületének felújítása ugyancsak elkészült, ahogyan az utolsó kivételével az aknák rekonstrukciója is. A torkolatnál a csillapító medence felújításának készültsége 90 százalékos.
A holtág egyik legfontosabb vízpótló útvonala a Kengyeli-főcsatorna. Kotrásának a készültsége 90 százalékos, 3. számú műtárgyának felújítása már befejeződött, 4. számú műtárgyán pedig jelenleg dolgoznak a szakemberek.
A Kertváros nyugati bejáratánál elkészült az a korlát is, amelyet a fejlesztésről tavaly ősszel tartott lakossági fórumon résztvevők igényként fogalmaztak meg.  
A még hátralévő beavatkozások változatlanul indokolják az alacsonyabb vízszint tartását. A teljes beruházás szerződés szerint a nyár közepére fejeződik be.