palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Épül a kerékpárút Kőtelek és Tiszasüly között

Épül a kerékpárút Kőtelek és Tiszasüly között

Az elmúlt hetekben megtörtént az első kapavágás, a közbeszerzésen nyertes kivitelező, a Duna Aszfalt  Kft. a töltéskoronán a gyökérzóna eltávolításával megkezdte az építkezést Kőtelek és Tiszasüly között.

Igazgatóságunk beruházása a Tisza-tavi régió két szomszédos települését köti össze turisztikai célú kerékpárúttal a Tisza jobb parti árvízvédelmi fővédvonalán, a 103+799 – 115+671 töltéskilométer közötti szakaszon. A kavicságyra és zúzottkő alapra épített aszfaltburkolatú utat töltéskoronán alakítják ki 11 853 méter hosszúságban, 3 méter szélességben, s átadását követően az EuroVelo Lappföldtől Athénig vezető 11. számú útvonalának egy szakaszát alkotja majd. A 680 millió forintos költségkerettel bíró, európai uniós és állami támogatást élvező fejlesztés munkaterületének átadása még tavaly decemberben megtörtént. Az idei év első két hónapja az építkezés előkészületeinek jegyében telt. Elkészült az organizációs és árvízvédelmi terv, s megtörtént az anyagnyerőhely mintavételezése.
A Duna Aszfalt a munkaterület tiszasülyi, illetve a kőtelki vége felől kezdte meg a humusz letermelését és deponálását. A szakemberek az útpálya szerkezetének alsó síkját beszintezték, az anyagnyerő helyről kivezető útvonalat - ahol kellett - szállításra alkalmassá tették és megkezdték az építéshez szükséges földmennyiség kitermelését és szárítását. Folyamatos a kerékpárút alapját képező anyagok szállítása is a depóhelyekre. A kivitelezést az esetleges eső zavarhatja, akkor ugyanis minimálisra csökken az időjárástól függetlenül is végezhető munkák köre.