palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere A kísérleti üzemrend hatása: „haldorádóvá” vált a Tisza-tó

A kísérleti üzemrend hatása: „haldorádóvá” vált a Tisza-tó

Halbiológiai szempontból eredményesnek tekinthető a több mint egy hónapon keresztül, kísérletképpen beállított 750-5 centiméteres vízszint a Tisza-tavon. A helyszíni vizsgálatok kimutatták: a víztöbblet egyértelműen pozitív hatást gyakorolt a kopoltyúsok szaporodására.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. együttműködése révén  - idén április 24-től május végéig 750 centiméterre emelte a tározó vízszintjét. Az árvízmentes időszakban eddig még nem alkalmazott, kísérleti üzemrend során a biológusok bíztak abban, hogy az emelt vízszint kedvező hatást gyakorol majd a halak ívására is. A reményeik alapjául az a feltételezés szolgált, hogy a halak szaporodását elősegítő tavaszi-nyár eleji árvizek elmaradásával különösen fontos lehet a magas vízállás.
A vízszintemelés és a kedvező meteorológiai körülmények hatására (április végére már 17-19 oC-os vízhőmérsékletek alakultak ki a tározó szélein) április végén, május elején már sikeres keszeg-, illetve süllőívásokról, szórványos pontyívásokról kaptunk bejelentést. A halívásoknak azonban gátat vetett a május közepén érkező, szélviharokkal, heves esőzésekkel, jelentős lehűléssel járó időjárás. (Ekkor a vízszint ideiglenes csökkentése is szükségessé vált a szél okozta károk enyhítésére.)
Az újra megemelt vízszint, a hirtelen emelkedő vízhőmérséklet, a csapadék hígító hatása kedvező volt a halak szaporodására, a Tiszavalki-medence több pontján intenzív pontyívást tapasztalt a halászati hasznosító. Ennek megfigyelésére május 28-án közös helyszíni bejárást tartott dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke, Papp Gábor, a Sporthorgász Kft. ökológusa, valamint Kovács Pál, a KÖTIVIZIG halbiológusa.
A szakemberek az előzetes várakozásoknak megfelelően valóban látványos, csoportos pontyívással szembesülhettek. Ugyanakkor azt is tapasztalták, hogy a sulyom szárán csupán néhány ikraszem képes megtapadni, a megtermékenyült ivartermék nagy része sajnos lehull az üledékre és elpusztul. Miután még nem záródott teljesen a sulyommező, a víztérből planktonhálóval szűrt minta hihetetlen haltáplálék-bőséget (zooplankton) mutatott. A mintában pontyivadékokat is találtak, 4-8-10 napos becsült korúakat, ami alapján feltételezhető, hogy a viharos-esős időjárás során lecsökkentett, majd újra megemelt vízszint mellett folyamatosan történik pontyívás, valamint a meleg időjárásnak köszönhetően a kelés is.


A szakemberek feltételezése szerint ez a kedvező állapot csak rövid ideig, 2-3 hétig áll fenn, hiszen amint a sulyommező összezárul, beborítja a teljes vízfelületet. Ettől kezdve pedig a leárnyékolt vízben minimálisra csökken az algaszám, lecsökken a primer produkció, majd a zooplankton száma is. A víz több fokkal hűvösebb lesz, megszűnik a „haldorádó”. (Esetenként akár július- augusztusban is előfordulhat egy-egy ívás, de az már nem meghatározó a tározói pontyutánpótlásban.)
A bejáráson részt vevő szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy az emelt vízszint pozitív hatást gyakorolt a Tisza-tavi halállomány idei szaporodására.