palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: munkavégzés a turistaszezonban is

Tisza-tó: munkavégzés a turistaszezonban is

Habár pillanatnyilag barátságtalanabb arcát mutatja a július, hamisítatlanul tombol a nyár, s ahogy minden évben, a népszerű tározót is turisták ezrei népesítették be. Ezzel nyilvánvalóan megnő annak az esélye, hogy az itt üdülőknek esetleges kényelmetlenséget okozhat a térségben zajló, a Tisza-tó jövője, fenntarthatósága szempontjából azonban elengedhetetlen munka, a Komplex Tisza-tó Projekt megvalósítása.

A beruházás kivitelezője, a „K és H” Konzorcium tájékoztatása szerint a 30. héten is folytatja azokat a beavatkozásokat, amelyeket összefoglalóan a mesterséges tó hosszú távú üzemeltetésének zálogaként is nevezhetnénk. Így az Eger-patak és az VI-es öblítő csatorna kotrása, illetve a V-ös öblítő mederfejlesztése. A rekonstrukció miatt - hétköznap és hétvégén is - 6:00-18:00 óra között lezárják a VI. öblítő csatornát, ami fokozott óvatosságot igényel a vízen arra közlekedőktől.
Kotrógépek dolgoznak a Kis-Tisza 1+900-2+100 szelvényei között, a Kőhidi-laposban (Poroszlói-medence) és a Szilas-foknál, a VI-os öblítő csatorna környezetében, utóbbi két helyszínen gyökérzónás iszaptalanítás történik.
Az öblítő műtárgyak közül a VI-osnál az alap megerősítése az aktuális teendő Jet-Grouting technológiával, ezzel párhuzamosan lakatos műhelymunkák folynak, míg a X-esnél a már felújított szerkezetet építik vissza. Megkezdődött a X-es és a XI-es műtárgy betonfelületének kijavítása is.
A Jászsági- és a Nagykunsági-főcsatornák beeresztő műtárgyainak rekonstrukciója szintén a helyszínen és a műhelyben egyszerre zajlik, ugyanakkor már üzemelik be az új mozgató munkahengereket.
Kiskörén, a hallépcső középső szakaszán folytatódik a földmunka és a terméskő beépítése. Az ökológia folyosó alsó szakaszán a medret érintő földmunka, a kőbeépítés, valamint az acél szádlemezek kihúzása képezi a legfontosabb tennivalót. A csalivíz csatornában pedig megkezdődik a vasbeton cső lefektetése.