palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Magasabb szintű árvízvédelem Szolnokon

Magasabb szintű árvízvédelem Szolnokon

Befejeződött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szolnoki árvízvédelmi fejlesztési projektje. Ma adják át ünnepélyesen az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult, 2,4 milliárd forint költségű beruházást, amelynek köszönhetően összesen hat kilométernyi fővédvonal újult meg, köztük a belvárosi támfal, és látványosan megszépült a sétány.

A legfiatalabbak kivételével talán minden szolnokiban mélyen rögzült az a kép, amit 2000 tavaszán mutatott a Tisza. Mintha Petőfi híres versének sorai elevenedtek volna meg, a szőke folyó ugyanis a legbarátságtalanabb arcát láttatta akkor. Azóta sem duzzadt ilyen hatalmasra. A megyeszékhelynél 1041 centiméterig kúszott fel a vízmércén, és másodpercenként 2610 köbméter víz hömpölygött lefelé. Emlékezetes, hogy a tetőzés körüli kritikus napokban a belvárosi közúti hidat is le kellett zárni a forgalom elől, s akkor úgy tűnt, a világ összes homokzsákját halmozták ide, csak ezek tartják össze a végletekig átázott töltéseket.
A rekord árhullám levonulását követő években elvégzett helyreállítások során Szolnok térségében több helyütt megújultak a védművek, kiépültek az előírásoknak megfelelően. A teljes körű, s megnyugtató szintű árvízvédelmi biztonságot garantáló fejlesztés azonban váratott magára. Erre országunk taggá válását követően az Európai Unió pénzcsatornáinak megnyílása kínált lehetőséget. 
Az EU 85 százalékos támogatását elnyert árvízvédelmi projekt nem kevesebbet tűzött ki célul, mint az egyenszilárdságú védelem megteremtését Szolnokon. A Kötiviép B’ Kft. vezette Tiszavirág Konzorcium 2012 szeptemberében kezdte el a kivitelezést, egyrészt a belvárosi sétányon, másrészt  az ipartelepnél, összesen 6054 folyóméter hosszúságban. Megerősítették a földműves létesítményeket a volt papírgyártól a Sasi-kanyarig, új nyomvonalú töltés épült a szennyvíztisztító mögött, felújították a kapcsolódó műtárgyakat, a belvárosban pedig szintén új, a korábbinál 60 centiméterrel magasabb, jóval masszívabb és esztétikusabb, a városképbe sokkal jobban illő támfal létesült. A fejlesztés révén 3 méterrel kiszélesedett az oly sokak felüdülésének helyszínéül szolgáló Tisza-parti sétány. A víz felőli oldalon nagylépcsős szakaszokat alakítottak ki, amelyek sok városi rendezvénynek biztosítanak a jövőben látványos hátteret. 
Tavaly nyáron elkészült a Zagyva-torkolati szakasz, idén március 22-ére, a víz világnapjára befejeződött az építkezés a gyaloghíd és a vízirendőrség között, most pedig a teljes, megszépült belvárosi sétányt is birtokba vehetik a szolnokiak és az ide látogatók.