palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A „trópusi” nyár hátráltatja a kerékpárút építését

A „trópusi” nyár hátráltatja a kerékpárút építését

A szűkebb térségben a júliusban lehullott 110-150 milliméter - és az augusztusban eddig leesett 30-35 milliméter - csapadék akadályozza a Kőtelek-Tiszasüly között, a szőke folyó jobb oldali töltéskoronáján kígyózó kerékpárút építését, esős időben ugyanis minimálisra csökken az időjárástól függetlenül is végezhető munkálatok köre.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 680 milliós forintos beruházásában épülő 12 kilométer hosszú és 3 méter széles kerékpárút nyomvonalának teljes hosszán lényegében már elkészült kavicsból, illetve zúzottkőből az útalap. Összességében a fejlesztés készültsége megközelíti a 40 százalékot.
Az aszfaltcsík átadását követően az EuroVelo – Lappföldtől Athénig vezető – 11. számú útvonalának részét képezi majd. A kerékpárút mentén három pihenőt is kialakít a kivitelező Duna Aszfalt Kft., ahol turisztikai információs táblák segítik az erre kirándulók tájékozódását.
Az Európai Unió támogatását elnyert beruházás elsődlegesen turisztikai attrakciófejlesztés, emellett árvízvédelmi célokat is szolgál, hiszen jelentősen javítja a védekezés feltételeit. Átadása után Doba és Kisköre között végig burkolt töltéskorona áll a védekezés, árvízmentes időszakban pedig a közlekedők rendelkezésére.