palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: célegyenesben a hallépcső építése

Tisza-tó: célegyenesben a hallépcső építése

A végéhez közeledik a Komplex Tisza-tó Projekt keretében, a Kiskörei Duzzasztómű mellett létesítendő hallépcső építése.  Lényegében az ökológiai folyosó szinte minden pontján teljes lendülettel folyik a munka.

A kivitelező „K és H” Konzorcium tájékoztatása szerint a hallépcsőnél a 34. héten – augusztus 18-24. között – a tápcsatorna medrének kialakítása, a mesterséges patak mindkét oldalán a depónia rendezése, az alsó pihenőtónál a mederrézsűk kiképzése, az alsó zsilipnél pedig a betonban rakott terméskő burkolat kialakítása van soron. Ezen kívül aktuális tennivaló az ökológia folyosó középső szakaszán a II. réselt halátjáró betétgerendáinak behelyezése, a meder kőburkolatának készítése, az árvízi bukónál a terelőtöltés építése, valamint a csalivíz-csatorna monolit vasbeton szerkezetének összeállítása.     
Folytatódnak azok a beavatkozások is, amelyeket összefoglalóan a mesterséges tó hosszú távú üzemeltetésének zálogaként is nevezhetnénk. Így az Eger-patak és az VI-es öblítő csatorna medrének kotrása, a Kőhidi-lapos és a Szilas-fok gyökérzónás kotrása. Ezen kívül hidromechanizációs technológiával dolgoznak a Kis-Tisza 1+900-2+100 szelvényei között.
A Nagykunsági- és Jászsági-főcsatornák beeresztő műtárgyainak szélső nyílásánál az új mozgató munkahengerek beemelése és beüzemelése szerepel a heti munkatervben, ezzel összefüggésben víztartási próbát is tart a kivitelező.
Az öblítő műtárgyak közül a X-esnél a már felújított lakatos szerkezetet építik vissza. A VI-ost érintően folytatódik a lakatos műhelymunka, a helyszínen pedig a kotrás a víz alatti beton környezetében, illetve a szádlemez-fektetés, búvárok segítségével.