palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: túl a kotrási munkák felén

Tisza-tó: túl a kotrási munkák felén

A lepelkotrások 60 százalékával, a vonalas kotrási munkálatok pedig felével már végzett a Komplex Tisza-tó Projekt kivitelezője.

A „K és H” Konzorcium tájékoztatása szerint a 37. héten – szeptember 8-14. között – tovább folytatódik a Kőhidi-lapos és a Szilas-fok gyökérzónás kotrása. Változatlanul mederfejlesztés, vonalas kotrás színtere az Eger-patak, az V-ös és a VI-os öblítő csatorna. Utóbbi részeként hidromechanizációs iszaptalanítás zajlik Borzanat környezetében és a Kis-Tisza 1+900-2+100 szelvényei között.
Az elkészülte után - reményeink szerint - turisztikai vonzerővel is bíró kiskörei hallépcsőnél az ökológia folyosó mindkét oldalán a depóniát rendezik, beépítik a II. réselt halátjáró betétgerendáit, az alsó pihenőtónál pedig a mederrézsűk kiképzése, a terméskő burkolat kialakítása a fő munkamozzanat. Szintén az alsó szakaszon készülnek a kőbukók, valamint a csalivíz-csatorna monolit vasbeton szerkezete.
A Nagykunsági- és Jászsági-főcsatornák beeresztő műtárgyainak szélső nyílásánál az új mozgató munkahengerek beemelése és beüzemelése, illetve a víztartási próba a legfőbb teendő. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a régi főelzárások elbontása.
Az öblítő műtárgyak közül a X-esnél a már felújított lakatos szerkezetet építik vissza. A VI-osnál a helyszínen kotrás folyik a víz alatti beton környezetében, búvárok segítségével pedig víz alatti betonozás és szádlemez-fektetés történik víz alatti merevítésekkel. Ezen a műtárgyon lakatosok is dolgoznak a műhelyben.