palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem A Murától hazaérkeztek a Tiszához

A Murától hazaérkeztek a Tiszához

Csütörtökön este a KÖTIVIZIG Dunántúlra vezényelt állományából hazaérkezett 22 kollégánk, akik az elmúlt napokban a Mura minden idők legmagasabb árhullámával szembeni védekezés szakmai-műszaki irányításában közreműködtek Letenye térségében, az ott élők teljes megelégedésére.

A folyó apadásának üteme tette mindezt lehetővé. A Dráva III. fokú készültséget indokló árvíze miatt azonban 32 munkatársunk a Dél-Dunántúlon maradt, segítve a védekezési munkákat.
Ami a saját területünket illeti, az elmúlt napokban a Zagyva-Tarna és a Sajó-Hernád vízgyűjtőin alakultak ki említést érdemlő vízszintemelkedések. A Tisza Kisköre alatti szakaszán csupán néhány deciméteres áradást tapasztalhattunk.
A Zagyva-Tarna rendszerben közepes, I. fokot el nem érő árhullám alakult ki. A Zagyva fő ága Jászteleknél szerda este 289 cm-es vízállással tetőzött (I. fok 350 cm), azóta apad, ahogyan a Körösök is.
Ezzel szemben a Hortobágy-Berettyó felső és középső szelvényeiben a szivattyúzások hatására a vízszintek kis ütemben, ám folyamatosan emelkednek. Az előrejelzés szerint a következő napokban a Hortobágy-Berettyón felső szakaszán további lassú vízszintemelkedések, az alsó, torkolati szakaszon alig változó vízállások várhatók.
A belvízzel elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok megyében megközelítette a 11 ezer hektárt. Szerda óta a jászberényi védelmi szakaszon is készültséget kellett elrendelni, így már 6 (az említetten kívül a jászkiséri, karcagi, kisújszállási, mezőtúri és cibakházi) szakaszon folyik II. fokú belvízvédekezés az igazgatóságnál.