palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Magas szintű árvízbiztonság a Körös-zugban

Magas szintű árvízbiztonság a Körös-zugban

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Boldog István, a térség országgyűlési képviselője, Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, valamint Kocsi Mihály, a kivitelező Kötiviép ’B Kft. ügyvezető igazgatója adta át ünnepélyesen csütörtökön Szelevényben a KÖTIVIZIG legnagyobb árvízvédelmi beruházását, amely összesen 11 kilométernyi fővédvonal fejlesztését foglalta magába a Hármas-Körös jobb partján.

A 3,3 milliárd forint költségű fejlesztést, amelynek előkészítése 2008-ban, kivitelezése pedig két évvel ezelőtt kezdődött, az Európai Unió 85 százalékos és az állam 15 százalékos támogatásával a nemzeti ügyek kormánya tette lehetővé. A kivitelező cég Szelevény térségében (8,3 kilométeres hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építette át a fővédvonalat, megszüntetve ezzel annak magassági, keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait. Megújultak továbbá az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak, így a Mesterszállási, a Tóközei a Tőkefoki és a Harangzugi zsilipek, valamint a Harangzugi szivattyútelep.
A Kötiviép’B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatott meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épített ki, az új gáttestekben pedig szivárgó rendszert alakított ki. Szelevény térségében egyrészt a szivárgásgátló vízoldali agyagék kialakítása, a töltéstest átgyúrása történt meg, továbbá a föld visszatöltése réteges tömörítéssel. Másrészt megépült egy 250 méter hosszú magasparti szakasz a polgármesteri hivatal mögött, amely sétányként, közösségi térként is használható. A töltéskoronát Szelevénytől a Tőkefoki, valamint az öcsödi híd irányából a Harangzugi szivattyútelepig aszfalttal burkolták, amely kerékpárútként turisztikai célokat szolgál.
Lovas Attila beszédében emlékeztetett arra, hogy 2006 tavaszán egy nyúlgát állta a víz útját a Hármas-Körös eddigi legnagyobb árhullámának levonulásakor, most pedig egy megújult átépített, megerősített töltésszakaszra vetül a pillantásunk. Arról is szólt, hogy az útnak még nem értünk a végére, hiszen az igazgatóság által kezelt 700 kilométernyi fővédvonalon nagyon sok fejlesztendő töltésszakaszunk van.
– Mindegyik fejlesztést, amit eddig megvalósítottunk, vagy tervezünk, megpróbáljuk szerethetővé tenni – mondta. Példaként Szelevényt említette, a község ugyanis ezzel a beruházással belépett azon települések sorába, amely folyóparti sétánnyal rendelkezik. Reményét fejezte ki, hogy most átadott sétány is a település javát fogja szolgálni. – Legyenek benne biztosak, hogy megfelelő védelmet fog nyújtani ez a fejlesztés – hangsúlyozta végezetül az igazgató.