palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Félidőben az őszi felülvizsgálat

Félidőben az őszi felülvizsgálat

Az árvízi biztonság megőrzésének, növelésének egyik sarkalatos eleme a hagyományos őszi felülvizsgálat, amelynek keretében kiemelt figyelmet kap a védművek, műtárgyak, létesítmények állapotának felmérése, az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességének ellenőrzése, az esetleges rekonstrukciós igények összegzése.  Természetesen az év eleje óta átvett, korábban társulati, önkormányzati kezelésben lévő művek is górcső alá kerülnek.

A vizek kártételei elleni védekezésről és a vízkár-elhárítási művek felülvizsgálatáról szóló jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben szeptember és november között végzik el a hazai vízkár-elhárítási művek szemléjét.
A felülvizsgálatokat a vízügyi szakterületeknek megfelelően (pl. árvízvédelem, folyógazdálkodás, folyami nagyműtárgyak, belvízvédelem, sík- és dombvidéki vízrendezés, vízgazdálkodás, felszíni- és felszín alatti vizek, vízrajz, stb.), a létesítmények ellenőrzése keretében végzik el (árvízvédelmi töltések, csatornák, zsilipek, szivattyútelepek, jégtörőhajók, védelmi anyagok, -eszközök, -gépek, stb). Aktualizálják továbbá a szervezeti beosztásokat is. Mindezekkel az igazgatóságok felkészülnek a következő időszak ár- és belvíz védekezési feladatainak ellátására.
Jelenleg félidőben tart ez a munka a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Az őszi felülvizsgálat keretében a szakemberek többek között ellenőrzik a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő mindhárom új árvízi tározó földműveinek, műtárgyainak állapotát, sőt, zsilipmozgatási próbát is végeznek az üzembiztonság garantálása érdekében. Az ellenőrzés kiterjed a véderdő állapotára, a földművek fűborítottságára, a töltéstartozékok meglétére is.