palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Csökken a belvízzel elöntött terület

Csökken a belvízzel elöntött terület

A viszonylag száraz november után a decemberben eddig lehullott, területi átlagban 44,3 milliméternyi – a sokéves havi átlagot már meghaladó - csapadék előrevetítette a belvízgondokat. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság december második napjától védelmi készültséget rendelt el, komolyabb veszélyhelyzet azonban egyelőre nincs. Csapadék szempontjában a november jócskán elmaradt a sokéves átlagtól, az utolsó két nap azonban megeredtek az ég csatornái, 30-án például Kunszentmártonra 18,6 milliméter, míg Szolnokra 11 milliméternyi eső hullott. December első dekádjában folytatódott a nedves időjárás, s eddig - területi átlagban - 44,3 milliméternyi csapadékot mértek műszereink, ami már most meghaladja a sokéves havi átlagot.
Az igazgatóság december másodika reggel óta védekezik készültségben.  Jelenleg I. fokú a készültség a cibakházi és a mezőtúri szakaszokon, míg II. fokú a ceglédi, a jászberényi, a jászkíséri, a kisújszállási és a karcagi védelmi szakaszokon.
A KÖTIVIZIG működési területén a szerdai állapot szerint 18 510 hektárt borít belvíz, ebből 17 410 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ez már csökkenő tendenciát jelez, hiszen – ebben a védekezési periódusban - december 4-én volt a maximális elöntés, amikor is 21 385 hektárt állt víz alatt.
A Tisza és mellékfolyói még képesek gravitációsan befogadni a belvizet, szivattyús átemelés zömében a Hortobágy-Berettyó mentén szükséges.
Az igazgatóság jelenleg 30 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen napi 1150 ezer köbméter vizet emelnek át a befogadókba. Ezen kívül 9 szállítható szivattyú is dolgozik, amelyekkel napi 186 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket.
A védekezésben pillanatnyilag a KÖTIVIZIG 81 munkatársa vesz részt, köztük 35 gépész. A szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végzünk, valamint megszüntetjük a vízfolyási akadályokat.