palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Világverseny ifjú vízügyeseknek - hatalmas pénzdíjjal

Világverseny ifjú vízügyeseknek - hatalmas pénzdíjjal

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior WaterPrize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ez a különleges, magas színvonalú verseny a svéd fővárosban évente megrendezett Víz Világhéten zajlik, egy nemzetközi szaktekintélyekből álló bíráló bizottság közreműködésével. A verseny védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15 ezer dollár és egy kristályszobor.

A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy úgynevezett Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap.
A stockholmi döntőben, mely angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. A Víz Világhét és a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj szervezője a Stockholm International Water Institute, ld. http://www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize/ .
Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök. A hazai verseny is angol nyelven zajlik a nemzetközi követelményeknek megfelelően. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, amelyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak. A pályaművek értékelését egy neves, hazai vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság végzi, Somlyódy László akadémikus elnökletével.
Az elmúlt két évben 22 középiskola mintegy 50 tanulója vett részt a magyarországi fordulóban és készített pályamunkát valamilyen vízügyi témában. 2013-ban a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, 2014-ben a tatai Eötvös József Gimnázium tanulói nyerték a hazai versenyt és képviselték Magyarországot a stockholmi döntőben. Bár nem kapták meg a díjat, szép sikert arattak a nemzetközi mezőnyben.
A 2015. évi versenyt már meghirdette a GWP Magyarország Alapítvány a http://www.ifivizdij.hu honlapon, ahol további részletek is elérhetők.