palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Bepillantás vizeink élővilágába

Interaktív feladatokkal mutatták be vizeink élővilágát a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriumának biológusai a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Technikum tanulóinak az iskola Tószegi úti tanműhelyében.

Bővebben...

 

Már évközben megdőlt az éves biciklis rekord a Tisza-tónál

Az idén augusztus 31-ig 70 679 kerékpáros hajtott át a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján, ami meghaladja az eddigi legnagyobb, 2020-ban regisztrált éves forgalmat.

Bővebben...

 

Rafting bemutató Kiskörén

A Tisza-tavi Fesztivál és a Természet Operaháza rendezvénysorozat részeként július 31-én rafting bemutatót tartott a Magyar Kajak-kenu Szövetség Kiskörén, a hallépcsőn.

Bővebben...

 

Naponta akár egymillió köbméter víz párologhat el a Tisza-tóból

A kánikulában naponta 8-10 milliméter, azaz 800 ezer - egymillió köbméter víz párolog el a Kiskörei-tározóból.  Ez a mennyiség – az öntözővíz kijuttatásának veszteségeit nem számolva – 3 ezer hektárnyi kultúrnövény egyszeri vízpótlását biztosítaná számottevő (27-33 milliméteres) vízadaggal.

Bővebben...

 

Tiszavirág a Nagykunsági-főcsatornán!

A tiszavirág Európa legnagyobb méretű, látványos rajzása révén közismert kérésze. Életmenetét mintegy hároméves lárvastádium, és mindössze néhány órás imágóállapot jellemzi. A lárva a nagy alföldi folyók erodálódó, agyagos partfalába fúrt, U alakú lyukakban él, és a lebegő hordalék szűrésével táplálkozik. Bizonyított előfordulási adatai csupán a Tiszából és annak mellékfolyóiból ismeretesek. A Nagykunsági-főcsatorna törökszentmiklósi szakaszán horgászva 2021. június 27-én este 19:45 tájékán pillantottam meg az első tiszavirágot, amint a főcsatorna víztükre fölött repül, 15-20 perccel később pedig már hozzávetőlegesen 30-50 egyedet lehetett megfigyelni.

Bővebben...

 
További cikkeink...